StoryEditorOCM

Željezara: štrajakaši u teškom zdravstvenom stanju, agonija se nastavlja

Piše PSD.
5. ožujka 2010. - 19:00

Osmi dan otkako su započeli štrajk glađu zaposlenici splitske Željezare i dalje se nalaze u iznimno teškom zdravstvenom stanju.

Prema informacijama s kojima raspolažemo nekolicina njih u teškom je zdravstvenom stanju i to zbog činjenice što iznimno loše spavaju, a trojica koja su prije nekoliko dana hospitalizirana u splitskom KBC-u nakon primljene infuzije dva dana osjećali su se dobro, međutim stanjem im se ponovno pogoršava.

Isto tako, kako nam je potvrđeno, od štrajka glađu najvjerojatnije neće odustati, međutim detaljnije informacije oko nastavka ili eventualnog prekida gladovanja biti će poznate nakon što se sindikalisti vrate iz Zagreba kada će se donijeti konačna odluka.

Agonija zaposlenih se nastavlja

Agonija 480 zaposlenika splitske Željezare vjerojatno će biti nastavljena i dalje jer se nakon današnjeg višesatnog sastanka iza zatvorenih vrata na kojemu su štrajkaši glađu (tvornički sindikalisti) s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem nisu stvorili konkretnim dogovori osim što je zaključeno da u ovom trenutku ne dolazi u obzir stečaj tvrtke.

Kako su nam potvrdili predstavnici tvorničkog sindikata na sastanku jest iskazana dobra volja oko eventualnog pokretanja proizvodnje, no ništa u potpunosti nije definirano.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević apelirao je na radnike da ne žrtvuju svoje već ugrožene živote i da pričekaju još dva-tri tjedna kako bi se uz sve napore ministarstva napokon riješio ovaj problem oko prodaje tvornice i pokretanja proizvodnje.

Iako nemamo sva potrebna jamstva da će se dogovoreno sa sastanku i ostvariti valja biti optimističan i pričekati – kazao je Dragičević.

Damir Čengić, jedan od 12 štrajkaša glađu nije, pak, zadovoljan ishodom sastanka i kako je potvrdio vratit će se nazad u tvornicu gdje će nastaviti štrajk glađu, a po povratku svih sindikalista iz Zagreba donijet će se konkretan zaključak da li će se štrajk nastaviti dalje ili će biti prekinut.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović javnosti je predočio kako su doneseni zaključci prema kojima bi se trebao riješiti problem sa žicom u Sjevernoj luci Split za koju splitski Trast tvrdi da je njihova, a s njom bi se navodno trebala pokrenuti proizvodnja u Željezarinom pogonu hladne prerade čelika.

J. ŽARKO/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:57