StoryEditorOCM
Dalmacijauprava željezare se oglasila nakon alarmantnih vijesti o kakvoći zraka u kaštelima

Željezara Split: otrovni zrak je iz 2007. godine

Piše PSD.
18. prosinca 2008. - 07:31

Izvješće o ispitivanju kakvoće zraka na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Županije splitsko-dalmatinske, na koje su se mediji pozivali posljednjih dana, a u kojemu je objavljeno da se u Kaštel Sućurcu u zraku nalazi 100 puta veća vrijednost željeza od dozvoljene, odnosi se isključivo na razdoblje od 2004. do 2007. godine.

Ispitivanja istih za ovu godinu još su u tijeku i bit će objavljena u veljači 2009. godine, pa je, stoga, evidentno da se veliki dio ispitivanja odnosi upravo na razdoblje prije dolaska nove uprave te prije radova i prije investicija napravljenih u Željezari posebice u vidu zaštite okoliša – stoji u priopćenju Uprave Željezare Split.

Nakon preuzimanja Željezare tvrtka je, kako se navodi, započela s planovima za poboljšanje zatečenih uvjeta, a poznato je da je završena prva faza otprašivanja koja je modificirala postojeći sustav te rezultirala znatnim smanjenjem emisija prašine.

- Po završetku prve faze započeli smo drugu fazu koja će, prema planu, biti završena u veljači 2009. godine i rezultirat će potpunom sanacijom prašenja, dok će se isto tako postaviti novi filteri koji zadovoljavaju europske standarde vezane za zaštitu okoliša – istaknuli su u Upravi. Željezara Split svjesna je činjenice da je za nastavak i razvoj poslovanja neophodno ulaganje u zaštitu okoliša, kako zbog boljitka naših radnika, tako i zbog cijele Županije i stanovništva, navodi se u priopćenju.

Jakov ŽARKO / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 08:27