StoryEditorOCM
Dalmacijaštete na prometnicama i poljoprivrednim imanjima u starom gradu

Zbog velikih kiša i neodržavanja potopljena Faroska hora

Piše PSD.
14. ožujka 2010. - 00:37

Velika količina oborina te višegodišnje neodržavanje i nebriga nad izgrađenim austrougarskim sustavom zaštite od poplava, prouzročili su višestruke štete kako na prometnicama, tako i na poljoprivrednim površinama unutar Faroske hore.

Starograđani su se ove godine više puta branili od šćiga, kao pošasti s mora, ali na drugoj strani nastradala su poljoprivredna imanja u srcu lokaliteta koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Oborinske i izvorne vode kontinuirano su se izlijevale po županijskim i lokalnim cestama (Murvac, Vugava, Dubac), te za duže vrijeme ometale i onemogućavale promet, ili su potpuno uništile određene dionice makadamskih nerazvrstanih poljskih putova i pretvorili ih u vododerine po kojima se više ni ne može prometovati.

Također je već mjesec dana neprohodan put uz Dračevicu za naselje Mandrači, kao i spojni put kroz područje Moče–Dračevica, no čašu strpljenja očito je prelilo plavljenje ceste za Basinu, pa su na intervenciju pozvani i radnici Županijskih cesta iz Splita.

Zatrpan kanal 

- Bilo je velikih oborina i prije, ali naša polja na predjelu Blato, zapadno od ceste prema Basini, koliko ja znam, nikad nisu plavila, a danas-sutra ću imati sedamdeset godina. Na pojedinim mjestima voda je sada visoka i više od jednog metra, a pod njom su vinogradi i druge kulture koje se neće moći obrađivati ni za mjesec dana. Ne znam od čega će naši mještani živjeti, a za sve je to krivo svojedobno zatrpavanje propusnog kanala prema Vrboskoj i njega treba čim prije otvoriti - govori Antun Bratanić iz Vrbanja.

CESTA VRBANJ-BASINA_STARI G

Na licu mjesta bio je i nadcestar Miljenko Sisarić koji je u zadnjih mjesec dana već četvrti put na poplavljenom području. Ljudi negoduju, a zvali su ga i iz Gradske uprave, tako da će vodopropusni kanal čim prije biti stavljen u funkciju.

Time će se dobrim dijelom riješiti poplave zapadno od ceste prema Basini, dok će zemljišta prema Vrboskoj i dalje imati problema ako se ne bude čistio glavni kanal.

Županijske ceste će tijekom ljeta sanirati i oko 150 metara ove prometnice koja je sada pod vodom, i to na način da će se izdići posteljicu i podignuti kompletnu cestu za 30-40 centimetara.

Tekst i snimke Mirko Crnčević

Nužna intervencija Hrvatskih voda

Građani su ogoršeni zbog plavljenja svojih imanja u Starogradskom polju. Prošle godine su uplatili 426.850 kuna vodoslijevne naknade, a novonastalu situaciju je prouzročila potpuna zapuštenost izgrađenih odvodnih kanala.

Takvo je stanje u Starom Gradu, posebice sa sjeverne i južne strane parka Vorba, ali i vodotocima Vira-Dol, Vira-Vrbanj, s njihovim pritocima Krušvica, itd.

Stoga smo pisanim putem, 11. ožujka, od Hrvatskih voda - VGO-a Split zatražili hitnu intervenciju u smislu održavanja zapuštenih vodotoka, što će najvjerojatnije i uslijediti - rekla je gradonačelnica Đurđica Plančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 14:38