StoryEditorOCM
Dalmacija500 vagona

Završena berba na području Imotskog: grožđa 30 posto manje

Piše PSD.
1. listopada 2012. - 18:28
Zatvoreni su svi punktovi imotske vinarije, gdje se otkupljivalo grožđe, čime je i službeno završena ovogodišnja jematva na području Imotskog polja.

Iako se sa sigurnošću sada ne može govoriti o učincima berbe, ona je podbacila količinski. Ubrano je oko 500 vagona grožđa, a to je po prilici 30 posto manje nego prošle godine. Na nekim mjestima u Imotskom polju, a pogotovo pobrđu ta cifra je sigurno i veća.

- Posljednja kiša nekoliko dana prije početka berbe skoro da je donijela i štete, a na Uskrsni ponedjeljak mraz je učinio svoje, a na to se onda nadovezala suša. No, ono pozitivno je odlična kvaliteta grožđa, posebno naše autohtone kujundžuše. Visoka gradacija, odlični razmjeri sladora i kiselina učinili su grožđe zdravim i vjerujem uz poslovično dobru preradu, da ćemo imati kvalitetno vino, riječi su poljoprivrednog stručnjaka Stipe Đuzela.

Imotska vinarija, otkupila je grožđe u količinama približno onima iz prošle godine, a kako imaju i određene zalihe gotovih vina, njihova planiranja su očekivana za ovu godinu.

Tekst i foto: Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 10:42