StoryEditorOCM
Dalmacijaugostitelji iz kaštel starog htjeli bi bolje i sigurnije poslovati

Zaustavite promet rivom, konobari nam stradavaju dok gostima donose piće

Piše PSD.
3. lipnja 2011. - 14:29
Kako bi poboljšali i na višu razinu podigli turističku uslugu, kaštelanski ugostitelji s područja Kaštel Starog od grada traže zatvaranje ceste na rivi tijekom turističke sezone. Ograničenja prometovanja tim dijelom grada provodila bi se u vremenu od 21 do 3 sata ujutro i to od područja spomenika do Vinalke.

- S obzirom na slab rejting turizma u Kaštelima, ponajprije zbog nedostatka hotelskog smještaja, smatramo kako bi zatvaranje rive poboljšalo rad ugostiteljskih objekata, naročito restorana. Na taj bi se način stvorio takozvani đir, a turisti bi kao i domaći gosti neometano šetali rivom u noćnim satima.
Nama bi se svakako poboljšao promet, a Kaštela bi na taj način dobila šetnicu i jedan posve novi imidž - ističe najstariji kaštelanski ugostitelj Ivan Vukojević.

- I prije tri godine ovdje se uvijek zatvarao promet - dodaje Vukojević.
Veliki problem nastaje kad osoblje s pićem ili hranom mora proći preko prometnice kojom voze automobili i motori.

Turistička zajednica podržava inicijativu

- Prošloga ljeta mi je konobara dva puta udario motor kada je do gostiju nosio hranu - dodaje Vukojević, navodeći kako ovakvom odlukom nitko ne bi bio oštećen pa ni građani koji žive na tom području.

- Njima se riješio problem parkiranja uređenjem Plavog Jadrana i nema nikakvog razloga da zatvaranjem prometnice oni budu ugroženi - napominje Vukojević.

I Turistička zajednica grada podržava ovu inicijativu.

- Ovaj hvale vrijedan prijedlog podržavamo te smo mišljenja kako bi zatvaranje prometa i stvaranje pješačke zone tijekom turističke sezone od spomenika do objekta Gajo bilo korisno kako za mještane i goste tako i za same ugostitelje. S obzirom na to da mi ne odlučujemo o ovim slučajevima, inicijativu ćemo dostaviti Gradskom vijeću i gradonačelniku - kazala je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić, izražavajući nadu kako će prijedlog biti podržan i realiziran u skladu s mogućnostima grada.

Kaštela se moraju odlučiti žele li biti grad turizma, kažu ugostitelji, s čime se slažu i u Gradskoj organizaciji HSLS-a. Liberali podržavaju inicijativu ugostitelja, međutim, navode kako su protiv parcijalnih rješenja i zabrane radi zabrane.

- Poučeni iskustvom ranijih zabrana i površnim rješenjima kakva su poduzimana ranije, vidjeli smo kako rezultati nisu bili najbolji. Zalažemo se za cjelovito rješenje koje će u početku financijski koštati nešto više, ali će u konačnici dati bolji rezultat jer će se uzeti u obzir interese što većeg broja zainteresiranih - ugostitelja, gostiju, građana koji žive u toj zoni, kao i javnog servisa.

- Predlažemo trajno rješenje koje bi podrazumijevalo ugradnju hidrauličnih stupića koji bi se podizali i spuštali daljinskim upravljačem, magnetskom karticom ili preko uređaja na vozilu, a posjedovanje i kupnju bi trebalo omogućiti stanarima, javnim službama za hitne intervencije, kao i opskrbljivačima. Ovo se pitanje čim prije mora staviti na dnevni red Gradskoga vijeća- kazao je gradski vijećnik HSLS-a Branko Radačić.

jakov žarko

Berket: Plan za sva Kaštela

Neovisno o sadašnjem zahtjevu ugostitelja, Grad Kaštela već sagledava mogućnost zatvaranja prometa uz obalu i u ostalim Kaštelima, uvažavajući potrebe i interese stanovnika, a ne samo turističko-ugostiteljskih djelatnika, te poštujući mišljenje struke. Uz suglasnost struke odlučit ćemo o zatvaranju prometa uz obalu u određenom vremenskom terminu - kaže gradonačelnik Joško Berket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:21