StoryEditorOCM
Dalmacijabit će prvi na svijetu

Zaronit će do dna Crvenog jezera: pripreme su trajale sedam mjeseci, pothvat je iznimno opasan

Piše PSD
3. svibnja 2017. - 18:01
crvemo_jezero25052007-1

Francuz Frederic Swierczynski u subotu, 6. svibnja, zaronit će do dna Crvenog jezera, a cijeli pothvat trajat će šest sati. Riječ je o vrlo opasnom i rizičnom pothvatu, koji se priprema posljednjih sedam mjeseci, javljaju 24 sata.

- Svjetski poznati speleoronilac Frederic tu je sa svojim timom. Stigli su njegovi pomoćni ronioci, liječnik iz Francuske, a i sva oprema za ronjenje je njihova. On je u suradnji sa zagrebačkim kolegama istraživao izvore u ovom kraju, tražio čovječje ribice. Tako smo se nekako upoznali i rodila se ideja za ovu ekspediciju – kazao je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, koja je jedan od organizatora.

To će biti prvi put da je netko uspio stići do dna jezera, na dubinu od 270 do 280 metara. Pripreme za zaron počele su u nedjelju, a u cijelom projektu sudjeluje 40 ljudi. Znanstvenici će uzeti uzorke flore, faune i sedimenta.

- Nakon 30-ak metara je tama, i tako do samog dna, gdje je fini mulj. Pothvat je opasan jer je na dnu pritisak od oko 30 kilograma na centimetar čovjekova tijela  - kaže Kolovrat.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 10:26