StoryEditorOCM
DalmacijaNE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

Zaposlenici "Jure Kaštelana": Samovolju ravnateljice trpimo već tri godine

Piše PSD.
12. rujna 2014. - 13:30
Prava drama odvijala se u srijedu u srednjoj školi “Jure Kaštelan“ u Omišu. Kao što je “Slobodna” izvijestila, nezadovoljni djelatnici škole pobunili su se protiv ravnateljice Ade Kuvačić te od Školskog odbora zatražili pokretanje postupka za njezinu smjenu. Predsjednica Školskog odbora Divna Brajković sazvala je sjednicu, no samo nekoliko sati nakon upućenog poziva članovima iz ureda ravnateljice stigao je interni dopis u kojemu se sjednica proglašava – nezakonitom.

Iako se u dopisu koji je potpisala Ada Kuvačić ne navodi nikakav formalan razlog zbog kojega je sjednica nezakonita, njezine argumente ipak su uvažili tzv. politički članovi Odbora koje imenuje osnivač škole, u ovom slučaju Splitsko-dalmatinska županija. I sve bi vjerojatno bilo u redu da istih troje članova prošloga tjedna na identičan način nije sazvalo sjednicu Odbora na kojoj su se svi, uključujući i ravnateljicu, uredno pojavili.

- Radi se o još jednom u nizu pokušaja opstrukcije rada Školskog odbora i još jednom potezu na štetu škole i učenika. Samovolju ravnateljice trpimo već tri godine. Pokušali smo na sve načine problem riješiti unutar kuće, ali sada tek vidimo koliko smo bili naivni – kaže za “Slobodnu” sindikalna povjerenica i članica Školskog odbora, Silvija Mrkonjić, jedna od rijetkih zaposlenica koja je imala hrabrosti pred javnost izaći imenom i prezimenom.

Strahuju za radno mjesto


Preostali djelatnici, a okupilo ih se pred školom četrdesetak, u strahu od gubitka radnog mjesta svoje su ispovijesti mahom prepričavali tek nakon zajamčene anonimnosti. Rujan je, naime, mjesec u kojemu se slažu popisi tzv. tehnoloških viškova i svi strahuju da bi javnim istupom u času završili na ravnateljičinoj listi za odstrel.

A ispovijesti djelatnika, od kojih su neki u školi proveli blizu četiri desetljeća, gotovo su identične. Samovolja, teror, ucjene i nepoštovanje najčešći su epiteti kojima se opisuje vladavina ravnateljice srednje škole u Omišu.

S godinama se tu nakupilo svega, a kap koja je prelila čašu, gotovo uglas govore okupljeni djelatnici, najnovije je prekrajanje satnice kojom se priprema teren za otpuštanje nepodobnih nastavnika. Radni sati oduzimaju se i zbrajaju na temelju kriterija poznatih samo ravnateljici, zbog čega, kažu djelatnici, ne mogu zaključiti ništa drugo nego da se radi o osobnim obračunima.

Poručuju kako od borbe za smjenu ne namjeravaju odustati. Odnosi s ravnateljicom narušeni su u tolikoj mjeri da većina ne vidi način na koji mogu normalno surađivati. Nova sjednica Školskog odbora, neslužbeno, bit će već danas.
U Školskom odboru, inače, sjedi sedam članova. Troje predstavnika djelatnika, već se zna, glasovat će za smjenu, a ostaje vidjeti hoće li se na sjednici pojaviti i kako će glasati troje predstavnika Županije te predstavnik roditelja koji su se, zanimljivo je, za nedolazak na prethodnu sjednicu opravdali zajedničkom SMS porukom.




MARIN KATUŠIĆ
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX

Tko su članovi ‘bijesne većine’?

Nakon objave članka u Slobodnoj Dalmaciji o događanjima u omiškoj srednjoj školi na redakcijski mail pristigla je i reakcija djelatnika škole u kojoj se za teror i ucjene optužuju – nastavnici. Bijesna većina, kako su se nazvali, optužuje djelatnike škole da već tri godine vrše pritisak na ravnateljicu i onemogućuju joj normalan rad. Najnoviji medijski istup, tvrdi se u pismu, samo je jedan u nizu događaja kojima se svjesno šteti ugledu škole u svrhu osobnih obračuna s ravnateljicom. Nepotpisani dopis završava isprikom roditeljima i učenicima u ime većine djelatnika. Budući da je na skupu usmjerenom protiv ravnateljice sudjelovalo četrdesetak, od ukupno 56 članova Nastavničkog vijeća škole, a sam dopis nije potpisan, ostaje nepoznato tko su članovi “bijesne većine”.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 14:31