StoryEditorOCM
DalmacijaPREPORUKE S BIROA

Zanati su na cijeni: donosimo analizu tržišta rada u Splitu i okolici, evo koja zanimanja su trenutno najtraženija, a za kojima bi uskoro mogla nastati prava pomama

28. svibnja 2018. - 21:36
zavod_hzz1-130911

Kako je turizam postao glavna gospodarska grana, ne čudi što u splitskoj podružnici Zavoda za zapošljavanje među najtraženijim zanimanjima ona iz te branše - konobari, kuhari, čistačice, pomoćni kuhari, sobarice, hotelijersko-turistički službenici, kuhinjski radnici, kao i profesije koje su na turizam direktno naslonjene - vozači, prodavači, administrativni službenici...

Zavod za zapošljavanje svake godine donosi Plan obrazovanja nezaposlenih osoba za narednu godinu, a na osnovu analize tržišta rada za pojedinim zvanjima, njime su uglavnom obuhvaćena deficitarna zanimanja.

Kako nas je izvijestila Jela Gogić, ravnateljica splitske burze rada, ove je godine Plan za 2019. obuhvatio 2350 osoba.
U ugostiteljskoj struci planirano je osposobljavanje priprematelja pizza, pomoćnih konobara, pomoćnih slastičara i kuhara, sommeliera, barmena, kuhara majstora, recepcionera i sobarica, dok se u prometnoj branši mogu osposobiti vozači C i D kategorije, te se realizirati periodične izobrazbe COD 95. U metalskoj industriji i brodogradnji osposobljavanje je predviđeno za bravare i zavarivače. Za nezaposlene će biti pripremljeni i informatički tečajevi, dok se u ostalim djelatnostima planira osposobljavanje zaštitara i čuvara.

Uvjeti za spomenute programe prekvalifikacije su završena trogodišnja ili četverogodišnja srednja škola, za osposobljavanja minimalno završena osnovna škola i zdravstvena sposobnost, a za usavršavanja srednja škola u dotičnom zvanju. Osobe koje bi se uključile u neki od programa moraju biti prijavljene u evidenciji Zavoda, zdravstveno sposobne i motivirane.

Na temelju prognoziranog položaja pojedinih zvanja izrađene su preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe. Za područje Splita, Kaštela, Trogira, Omiša i Makarske, vidljivo je da se predlaže povećanje broja upisanih za specijalizirana zanatska ili obrtnička zanimanja, te manji broj upisa za administrativna, pravna i ekonomska zanimanja s izuzetkom turizma. U budućnosti će se tražiti zidari, tesari, armirači, konobari, kuhari, slastičari, krojači, pekari...

Od četverogodišnjih zanimanja predlaže se upisivanje više medicinskih sestara, poljoprivrednih i računalnih tehničara, a od fakulteta, dobro će proći oni koji izaberu medicinu, farmaciju, psihologiju, matematiku, fiziku, nutricionizam te strane jezike.
Teže će se zaposliti oni koji izaberu zanimanja upravne, pravne ili ekonomske struke, novinari, kemijski tehničari, grafički dizajneri.


Manje nezaposlenih
Na splitskom Zavodu krajem travnja 2018. godine evidentirane su 26.672 nezaposlene osobe, što je za 3.486 osoba ili 11,6 posto manje nego u prethodnom mjesecu i za 17,7 posto manje nego u travnju 2017. godine kada je bilo 32.399 nezaposlenih osoba.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:11