StoryEditorOCM
ZagoraČUDO NA KRŠU

Usred sušne Zagore, u godini kada se kišne kapi broje na prste jedne ruke, izraslo je čudo od krumpira: ‘Toliko je velik da je i mene zaprepastio, brat ćemo ga do Svih svetih‘

Piše Mladen Nejašmić
17. listopada 2022. - 13:59

Dok se drugi tuže zbog suše i smanjenih prinosa, pogotovo krumpira, u Zagvozdu je sve spremno za drugu "jematvu".

U vrtu Nene Čaglja sve je "atento", vadi se sorta Kleopatra, ona jesenska. I ona iz pitara koja nije mogla stati u vrt jer nikada se ne zna, pogotovo u ova turbulentna vremena, što nosi sutra. Zato se krumpir sadi u sve prazne posude koje čovjek nađe u kući.

Međutim, to što će retrovegetacija učiniti nije se nadao ni mještanin Neno. To što je učinila u njegovom dvorištu, malo gdje se može vidjeti, barem ne u ovo vrijeme.

Rastegla se cima na 134 centimetra, najveća u Zabiokovlju. Cijeli je Zagvozd na nogama. Ne viđa se baš tako često, čak i u idealnim meteorološkim uvjetima, da dosegne toliku visinu.

- Siguran sam da će pod njom biti barem dva kila krumpira, ako ne i više. Što nije učinila kada je trebala, tamo sredinom srpnja, hoće polovicom listopada. Budući da je stabljika još zelena, protegnut će se vađenje do Svih svetih - inovativan je Čagalj, javnosti poznat što je ovog ljeta usred Biokova postavio hladnjak pun namirnica.

image

Hladnjak u biokovskim vrletima spreman je za spas i okrjepu putnika (ne)namjernika

Mladen Nejašmić

Tko god da je išao u planinu mogao se "mašiti" za fetu pršuta, koju konzervu ili komadić sira. Istina Bog, frižider je bio bez struje, ali svejedno pun.

Nikada se ne zna tko će zabucati staze, pa umjesto na vrhu Svetom Juri završiti na Svetom Iliji.

- Frižider je moj poklon svim onim putnicima namjernicima koji nabasaju do mog "čardaka" ni na nebu ni na zemlji. Zašto ga skrivati... treba ljudima pomoći u nevolji.

Ima svake sreće od pršuta, do piva i vina. Sad da se netko izgubi, a zna se to često dogoditi, gdje će se čovjek okrijepiti nego u mojim stajama. Moja su vrata uvijek otvorena.

Pa ako bude trebalo, donijet ćemo i krumpira iz pitara. Ispod nebeske stabljike na nebeske visine. Bog da‘, Bog uzeo - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 11:29