StoryEditor
Zagorado dugo u noć

Zbog večerašnje fešte u Sinj se dolazilo i iz inozemstva, slobodna stolica u kafiću jednaka je dobitku na lutriji. Razdragano nam pričaju: ‘Alka popravi i natalitet!‘

Piše Antea Burazin/Rebeka Pastuović
7. kolovoza 2022. - 23:00

00:22

Koji korak dalje od žiže u centru, pored Tehničke srednje škole, naišli smo na veselu mušku ekipu. Hrvoje, Krešimir, Jurica i Filip. Momci iz Otoka. Svi odreda prezimena Grgat! U rodu su, pojašnjavaju nam, samo Hrvoje i Krešimir. I to prvo kolino.

- Uvik je tradicija prije izlaska skupit se kod škole i pit! - upoznavaju nas sa sinjskim običajima.

Ali poseban je dan, Alka, zašto niste u centru gdje su svi - pitamo raspoložene cetinske momke.

- Zato što nemamo para za pit u klubovima i kafićima kao i ostali, ali poslije ćemo se s čašama pridružit ekipi u centru -  odgovara najhrabriji iz ekipe, Hrvoje Grgat, inače poznati Tiktoker koji je na toj društvenoj mreži imao 12 tisuća pratitelja dok je, na žalost mnogih obožavateljica, nije obrisao.

image

Hrvoje, Krešimir, Filip Grgat i Jurica.
 

Duje Klaric/Cropix

Iako su tri dana partijali, i sami nam priznaju ne znaju odakle im za tim energija, svetu misu ove nedjelje nisu propustili. Tako su ih mater i ćaća odgojili, kažu nam!

- Bili smo odma na prvoj misi u 8 i 30 sati, Evanđelje je bilo po Luki. Odgojeni smo u katoličkoj familiji, takav nam je običaj.  Nakon izlaska pravac na misu, to se ne propušta - do ti jedan od ovih momaka pripovijedaju nam svoju religioznu stranu dok im je boca smeđeg pića još uvijek napola puna. Sad će, za pola sata "riješit to", prognoziraju. 

 

Mjesto na kojem sad stoji nas desetak za vrijeme korone je, prisjećaju se, stajalo je oko pet tisuća ljudi. Svak sa svojim pićem, zvučnikom.

- Ovako kad se malo proveselimo uz piće volimo ti pričat o ozbiljnijim temama, o politici, stanju u državi... a kad nije prigoda pričamo o ženama - napominju momci kojima je ipak kod ovih dana omiljeno to što se sva ženska lipota sjati u Sinj!

- Moramo naglasiti da su sve žene lijepe na svoj način- obavezno dobacuju Otočani.

Popularni Jole

 

Luda je zabava na Trgu dr. Franje Tuđmana, gdje publiku zabavlja legendarni Joško Čagalj Jole svojim zaraznim hitovima. Pleše staro, pleše mlado, a na pozornicu je Jole u pomoć dozvao i nekolicinu sinjske djece koja večeras imaju razlog za ostati budna do kasna - i slaviti.

- Kada žene tulumare, najbolje se troše pare -preuzela su ovim stihovima vodstvo nad mikrofonom djeca.

Sjetio se Jole i neprežaljenog Olivera i publiku raznježio stihovima među mnogima obožavane "Pismo moja" .

image

Jole u Sinju

Rebeka Pastuović/Slobodna Dalmacija

 

23:20 Lovro Uzelac zbog Alke je doputovao iz Švicarske!

- Ja sam vam iz okolice Zadra, a dovela me cura od prijatelja, ona je Sinjanka. Mogu ti reći da nam je bilo fenomenalno. Obožavam konje, a imali smo dobra mista u drugom redu tako da smo sve vidli i pratili. Sada smo u Besta, možda odemo do tamo di je koncert, al inače spontano sve di nas noć odvede - poručuje Lovro koji je s ekipom opušteno nazdravljao. Tako će, nadaju se, do dugo u noć.

image

Ivona i Lovre iz Svicarske

Duje Klarić/Cropix

Maja, Monika i Mihaela za ćakulu nisu bile nešto raspoložene, ali otkrile su nam recept za večerašnju zabavu: Samo Jack!

image

Mihaela, Maja i Monika

Duje Klarić/Cropix

23:00 Glas o Alki proširio se i izvan granica Lijepe Naše. Andrea Habak, rođena Beograđanka, prvi je put na obilježavanju Alke. A dojmovi su joj za sada podijeljeni.

- Iskreno utrka mi je bila pomalo dosadna, ali atmosfera u gradu čini se odlična, jedva čekam vidjet kako će se večer razvijati i gdje ćemo završit- iskreno će Andrea koja je na Alku došla na motoru s dečkom, Splićaninom, Matom Jurićem.

image

Mate i Andrea

Duje Klarić/Cropix

22:45 Obitelj je neraskidiva. Tvrde to Ivica i Goran Dadić. Otac i sin. A neraskidiva je, vele nam, i tradicija koju naša mala zemlja ima. "Hajdučko srce oduvik u Alki" - natpis je na Ivičinoj majici pored kojega jednostavno nismo mogli proći, a ne zastati.

- Nisam iz Sinja, ali radim ovdje kao ginekolog. Svake godine dođemo slavit, ovo je jedna velika tradicija koju treba nastavit njegovat. A još da vam kažem, svake se godine nakon održavanja Alke u Sinju dogodi nagli porast nataliteta - veli sinjski doktor za žene.

Sin mu je, priznaje nam, ipak došao da "ćirne" kakve se djevojke okupljaju.

- Bilo je odlično pratit utrke i sve, imamo dugu tradiciju, ali, iskreno, došao sam ovdje većinom zbog lipih cura - smije se Goran, inače Solinjanin.

image

ginekolog Ivica Dadić

Duje Klarić/Cropix

22:30 Sinj je ovih dana centar svita. Haje nije baš svita, ali, bome, centar je naše male zemlje. Da proslave ovu povijesnu utrku i pobjedu nad Turcima sjatili su se iz svih krajeva, a prešli su ljudi i stotine kilometara. "Povukli" su iz Švicarske,  Zadra, Biograda... Za početak smo popričali sa zgodnom Sinjankom Ivanom Tomašević kojoj je proslava Alke, podrazumijeva se, pod obavezno.

- Svake godine partijam s ekipom do jutra, no ove godine neću jer sutra ujutro radim. Nijednu godinu do sada nisam propustila Alku, a sad do Velike Gospe stalno će bit nešto na ulicama Sinja, okupljanje, slavlje. Grad živi! - rekla nam je ova ponosna Sinjanka koja je našem fotoreporteru pozirala bok uz bok alkarskim momcima koji su na Sinjskoj pijaci bili prava atrakcija. Nema onoga tko se s njima nije htio fotografirati.

Ivanina prijateljica Marta također je fetiva! Večeras najveću gužvu prognozira na Sinjskoj Pijaci i u Brnazama, rodnom mjestu pobjednika ovogodišnje Alke, Frane Ivkovića.

- Nadam se zabavi do jutra ha-ha- poručila nam je lijepa djevojka, koja do sada nije propustila ni jednu feštu povodom Alke, a prošle se godine čak vratila sa Visa kako bi proslavila makar na nekoliko sati.

- Volimo Alku, njegujemo svoju povijest i običaje, nama je to nekako urođeno bez obzira na godine - veli Marta koja nam za kraj sa smješkom poručuje - Kad će i Sinjanke počet nosit nošnju, sve cure sa sela je nose?

U ulici Andrije Kačića koja je doslovno pretvorena u klub na otvorenom naše je novinarsko oko zapazilo dvije zgodne dame koje su su same sjedile u kutu.

Julija i Dragana prijateljice su koje su u Sinj došle s muževima iz Splita. U Sinj djevojke, naime nisu došle gledati Alku, ali su, kažu, znale što rade kada su izlazak u ovaj grad tempirale na dan poznat po velikom slavlju. - Slušaj, muževi su nam došli na svinjetinu, mi ne volimo svinjetinu pa smo otišle na ćevape - rekla je Dijana kroz smijeh tvrdeći da im se otkad su otišli pojesti gubi svaki trag. Što se tiče ostatka ovog double date- a cure kažu, nemaju plan, ali je jedno sigurno: - U Sinju je uvik dobro -. Što se tiče nastavka slavlja povodom Velike Gospe za tjedan dana, djevojke bi "izlet" rado ponovile, ukoliko im poslovne obveze to i dozvole.

image

Julija i Dijana

Duje Klarić/Cropix

22:00 Tip top sređene dame prešetavaju se sinjskom Pijacom. Muzika "trešti" iz svakog kafića, slavlje se, zna se, nastavlja do dugo u noć. Od gužve se u sinjskim kalama jedva prolazi. A pronaći mjesto u kafiću ili na zidiću ravno je lutriji!

Točno u 22 sata zasjalo je nebo nad Sinjem. Pogledi okupljenih bili su upereni u, uistinu, raskošni vatromet, ekipa je odmah izvadila mobitele i sve to zabilježila, a ulicama se za to vrijeme orila poznata "Sinju grade" Dražena Žanka. 

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Ulice Sinja sve su prepučenije ljudima, dokaz tome je i činjenica više nema slobodnih mjesta ni u kafiću, ni na zidiću.

Ekipa na Sinjskoj Pijaci dobro je raspoložena, dobra zabava je, kažu, planirana do jutarnjih sati, a ovoliku dozu dobrog raspoloženja Sinjani pripisuju velikoj dužnosti koju osjećaju prema njegovanju svoje tradicije i starih običaja bez obzira na njihov uzrast. 

image
Duje Klarić/Cropix
image

Mate i Andrea

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 23:22