StoryEditor
Zagora307. alka

Sinj se sprema za događaj godine: otkrivena su imena alkara kopljanika koji će gađati ‘u sridu‘. Vojvoda je zadovoljan: ‘Oni su najbolji od najboljih‘

Piše Toni Paštar
29. srpnja 2022. - 20:20

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara u petak poslijepodne odredio je alkare sudionike alkarske povorke. U nedjelju 7. kolovoza za slavodobitnika 307. Sinjske alke, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, nadmetat će se 17 alkara kopljanika: alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, Ante Runje, zamjenik alaj-čauša, Tino Radanović, Nenad Marić, Ivo Zorica, Jure Domazet Lošo, Petar Tomašević, Andrija Hrgović, Ante Zorica, Josip Čačija, Frano Ivković, Frano Talaja, Marko Vrca, Martin Šušnjara, Mihovil Župa, slavodobitnik 306. Sinjske alke, Kristijan Bikić i Pavao Prolić. U pratnji barjaka jahat će alkari Stipe Bogdan, Davor Svalina, Paulo Stupalo, Branimir Vučković, Josip Gugić i Davor Dalbello. Ovogodišnji vojvodin ađutant bit će alkar Davor Jadrijević. Vojvoda je već ranije odredio da će barjaktar 307. Sinjske alke biti Mate Bilobrk.

Prije nego je na hipodromu pred postrojenim kandidatima, a u nazočnosti članova alkarske uprave i Časnog suda, pročitao svoju odluku vojvoda Šušnjara je imao kratki sastanak s alkarima iza zatvorenih vrata. Vojvoda je na dužnost zapovjednika alkarske povorke izabran na Skupštini Viteškog alkarskog društva u travnju ove godine i ova mu je Alka debi.

Obrazlažući svoju odluku vojvoda Šušnjara je izjavio: Vjerujem da sam izabrao najbolje među najboljima. Mladi alkar Filip Vučemilo ovu godinu će pauzirati i to samo zato da bi svoje mjesto prepustio starijima za koje smatram da se na častan način trebaju oprostiti od Alke. Dijelu njih ovo će biti oproštajna Alka, ali ne bih o imenima jer s njima još trebam obaviti razgovore. Filip je jako dobar i ja ga na 308. Alci vidim kao kopljanika. Posebno bih naglasio da su ovogodišnje pripreme iznjedrile povratak mladog alkara Bože Mandaca. On će se kao alkar obući već za sudjelovanje u procesiji na blagdan Velike Gospe i u budućnosti Bože će biti dio alkarske povorke, a vrlo brzo i kopljanik – kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2022 21:47