StoryEditorOCM
Zagorazelena linija

Naša Zagora polako zauzima zasluženo mjesto na hrvatskoj turističkoj karti: ovaj projekt otkrio je skriveni potencijal

Piše Anamaria Mikulić
16. svibnja 2024. - 09:00

U srcu Dalmacije, iza obalnih turističkih žarišta poput Splita, skrila se Dalmatinska zagora – regija bogata prirodnim ljepotama, kulturnim nasljeđem i autentičnim životnim stilom. Unatoč neospornoj ljepoti i neizmjernom potencijalu, naša Zagora i dalje je relativno neistražena turistička destinacija.

Zahvaljujući inicijativama Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, svijet očuvane prirode, bistrih rijeka i jezera, prekrasnih planinskih vidikovaca i nebrojenih mogućnosti aktivnog odmora turistima nikada nije bio bliži ni dostupniji. Njihov projekt "Zelena linija", turistička autobusna linija koja posjetitelje odvodi na jednodnevni izlet u Dalmatinsku zagoru, lani je do vrata Dalmatinske zagore dovela više od dvije tisuće posjetitelja koji su uživali u ljepotama Klisa i Salone. 

U želji da se posjetitelji ne zadržavaju isključivo u centru Splita ili duž obale, nego da se upute u istraživanje dosad neotkrivenih dijelova naše županije i dožive raznolikost i bogatstvo predivne Zagore, TZ SDŽ-a uvela je i novu "Zelenu liniju" s raznolikim izletničkim turama. Riječ je o novootvorenom info punktu u sklopu Centra za posjetitelje "Skrivena Dalmacija" u Dugopolju, na kojem turističke agencije od sada imaju svoju bazu s bogatom ponudom izleta po Zagori.

Prva postaja

Prošlog tjedna smo vam pisali o našoj quad avanturi po Imotskoj krajini, a danas ćemo vam predstaviti kanu safari na rijeci Cetini. Naime, okupljalište za ukrcaj na "Zelenu liniju" nalazi se ispred samostana i crkve sv. Frane. Panoramski autobus polazi u osam sati, a mjesto susreta iznimno ćete lako pronaći zahvaljujući zelenoj ploči s informacijama i QR kodom. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Pri polasku ljubazni vodiči upoznat će vas s planom puta te vam podijeliti slušalice uz pomoć kojih se možete spojiti na audiovodič. Informacije su dostupne na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom, portugalskom i ruskom jeziku, a jezik se jednostavno odabire promjenom kanala. Tako ćete do prvog stajališta imati priliku čuti zanimljivosti o Saloni i Delmatima te mnoštvo zanimljivih podataka, priča i legendi vezanih uz ovaj kraj. 

Prva postaja je Centar za posjetitelje "Skrivena Dalmacija" u Dugopolju, multimedijalni i edukativni centar, koji na moderan način interpretira prirodnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije. Ovdje vas čeka multimedijalno i senzorno iskustvo kroz animiranu interpretaciju i stručno vodstvo edukatora. Nakon obilaska Centra možete birati između četiri aktivnosti po Dalmatinskoj zagori: vožnje quadovima, obilaska utvrda Cetinske krajine, kanu safarija po rijeci Cetini te ture jahanja u Sinju i Ogorju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Adrenalinska poslastica

Kao što smo već najavili, u ovom članku pobliže ćemo vas upoznati s kanu safarijem po rijeci Cetini. Dok pomičete svoje granice, na ovoj turi uživat ćete u čistoj i bistroj vodi, zadivljujućim šumama i blistavim brzacima. Nevjerojatno iskustvo kanuinga istovremeno će vas zabaviti i opustiti, a dobra vijest je da vam nije potrebno prethodno iskustvo jer će vodiči biti uz vas cijelim putem.

Od Dugopolja do Šestanovca, starta avanture, trebat će vam oko pola sata vožnje agencijskim kombijem. Nakon dolaska upoznat ćete instruktore kanuinga i dobiti kompletnu opremu. Na početnoj točki vodiči će vam dati sigurnosne upute i instrukcije, nakon čega ćete biti spremni za početak svoje 2,5-satne avanture.

image
/Goadventure

- Krenuli smo s Čikotine lađe do Blata na Cetini. Na Čikotinoj lađi upoznali smo ljude s opremom, očekivanjima današnjeg dana, objasnili im kako će naša tura izgledati, što ćemo sve doživjeti i tako dalje... Zabavili smo se sljedeća tri sata vozeći se kanuima za tri osobe. Završili smo na Blatu na Cetini na plaži Rajska dolina, a na kraju same ture degustirali smo lokalne proizvode, od domaćeg pršuta, sira, maslinova ulja do soparnika. Za naše goste uvijek samo najbolje - rekao je Ivan Eremut, suosnivač i izvršni direktor turističke agencije "Go Adventure". 

Vožnja kanuom pružit će vam jedinstvenu perspektivu i priliku za istraživanje nepristupačnih dijelova rijeke, što ovu avanturu čini savršenom za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Dio rijeke kroz koji tura prolazi prilično je plitak i ne previše brz, ali s brzacima dovoljno izazovnim da probude vaš pustolovni duh!

Pustolovina za sve uzraste 

Iako tura zvuči iznimno pustolovno, na nju se mogu prijaviti svi: furešti, domaći, dica i nešto stariji. Iskusni instruktori bit će s vama cijelim putem, voditi vas kroz brzace i, ako je potrebno, pružiti vam pomoć. Na vama je samo da uživate u nevjerojatnom krajoliku, osvježite se u nevjerojatno čistoj i bistroj vodi i zabavite se dok navigirate rijekom i brzacima.

image
/Goadventure

- Najveći broj naših gostiju su stranci, ali tijekom ljetnih praznika imamo i dosta Hrvata. Tura je uistinu prilagođena za sve uzraste, počevši od školaraca pa do starijih osoba, do kada se osjećaju spremni samostalno ići na turu. Svi su dobrodošli - poručio je Eremut.

Kanu safari po Cetini nudi više od samog uzbuđenja – to je prilika za potpuni bijeg u prirodu, daleko od gradske gužve i buke. Ovdje možete uživati u miru i tišini, osluškujući zvukove rijeke i ptičica, dok prolazite kroz jedan od najljepših dijelova Dalmacije.

- Rijeka Cetina je jedino mjesto gdje se u vrućim ljetnim mjesecima uistinu možete osvježiti i rashladiti. Cetina sama po sebi ima nekoliko predivnih kupališta tako da svakako savjetujmo dolazak i obilazak - preporučio je Eremut. 

image
/Goadventure

Nakon višesatnog veslanja sigurno ćete ogladnjeti pa će vas nakon izleta ugodno iznenaditi slasni zalogajčići dalmatinskih delicija. Prije povratka u Split imat ćete priliku razgledati Tvrđavu Klis, pogled će vas ostaviti bez daha i zaokružiti cijelu avanturu.

Zasluženo mjesto 

Dalmatinska zagora, sa svojim neotkrivenim ljepotama i potencijalom, zaista predstavlja neprocjenjivi resurs hrvatskog turizma. Iskorištavanjem njezinih prirodnih, kulturnih i gastronomskih bogatstava na održiv način, ova regija može postati novi hit među turistima iz cijelog svijeta, uz istovremeno očuvanje jedinstvenog identiteta i tradicije. Zahvaljujući TZ-u SDŽ-a izgleda da je napokon došlo vrijeme je da se Dalmatinska zagora izdigne iz sjene i zauzme zasluženo mjesto na turističkoj karti Hrvatske.

‘Zelena linija‘ 

Projekt "Zelena linija" TZ-a SDŽ-a započela je prošle godine u suradnji s turističkom agencijom "Apodos". Riječ je o turističkoj autobusnoj liniji koja turiste iz centra Splita odvodi na jednodnevni izlet u Dalmatinsku zagoru. 

Izlet započinje okupljanjem u 12 sati ispred samostana i crkve sv. Frane, te zatim tura ide preko Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju, agroparka Stella Croatia u Klisu, Kliške tvrđave te naposljetku do Salone. Predviđeni povratak u Split je u 16 sati, a ova linija i dalje će ostati u ponudi u istom terminu kao i do sada. 

U sklopu jačanja i unaprjeđenja navedenog projekta, Dugopolje je pretvoreno u polazišnu točku za izlete po unutrašnjosti Splitsko-dalmatinske županije. U Centru za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju predstavljen je info punkt na kojem će turističke agencije od sada imati svoju bazu i nuditi razne izlete i aktivnosti po Dalmatinskoj Zagori.

Uključuje vožnju panoramskim autobusom do Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija, nakon čijeg obilaska posjetitelji biraju jednu od izletničkih tura diljem Dalmatinske zagore. Trenutno su u ponudi vožnja quadovima, obilazak utvrda Cetinske krajine, kanu safari po rijeci Cetini te tura jahanja u Sinju i Ogorju. Turističke agencije su fleksibilne i prilagodljive posjetiteljima u vidu organizacije tura. Za realizaciju navedenih izleta zaslužne su turističke agencije Go Adventure, Dinaric Guides i Vinarija Matković, a ovisno o interesu, TZ SDŽ će u suradnji s turističkim agencijama proširivati i obogaćivati ponudu novim zanimljivim turama. 

Sadržaj je nastao u suranji s TZ Splitsko-dalmatinske županije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 18:03