StoryEditor
ZagoraŽIVOT JE CVIJEĆE

Mlada Imoćanka bila je pred životnim izazovom i nije pogriješila: Da sam otišla u veći grad, možda bih ostala bez posla, a sada ja nudim radno mjesto

24. siječnja 2021. - 10:12
Braco Čosić

Marija Ćapin iz Kamenmosta kod Imotskog prije sedam godina uspješno je okončala svoje obrazovanje u Ekonomskoj školi.

Opcije za daljnji nastavak životnog puta bile su joj upisati studij, te napustiti obiteljski dom i Kamenmost na pet-šest godina, a možda i za stalno. I nakon diplome tražiti posao.

– To mi se činilo beskrajnim – kaže simpatična Marija i dodaje:

– Volim učiti, dapače, ali izazov je tada bio veliki. Upravo nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja vidjela sam da država daje poticaje mladim poduzetnicima za otvaranje radnih mjesta. Razmišljala sam, konzultirala se s obitelji, kalkulirala i onda donijela odluku. Svojom glavom. Kazala sam sebi, svi životni putovi su izazov, pa kreni gdje hoćeš.

Baka i majka naše sugovornice imale su veliku ljubav za cvijeće i aranžiranje, a i Marija Ćapin tu je ljubav nosila skrivećki u sebi. Odlučila se zatražiti 25 tisuća kuna, koliko se nudilo mladim poduzetnicima, pa je unajmila poslovni prostor i otvorila – cvjećarnicu.

– Na koncu sam odlučila da ću uvijek imala vremena nastaviti fakultet. Potencijalnim klijentima ponudila sam i usluge aranžiranja vjenčanja, pogrebne dekoracije i razne cvjetne aranžmane za priredbe, koncerte i slične manifestacije. I tada mi je krenulo, prve godine polako, druge bolje, treće još bolje i, evo, dogurala sam do punih sedam godina rada.

Ne mogu se požaliti, našla sam se u svemu ovome i posao mi ide odlično. Imam svoje stalne mušterije. Zarada uvijek ide gore-dolje, pa sam više od toga zadovoljna da su ljudi prepoznali moj talent, trud i htijenje.

Ako bi se iz svega isključila prošla godina, koja je zbog korona-krize svima, pa i meni, bila neuspješna, mogu kazati da sam u globalu itekako zadovoljna.

Razloga je više – imam svoj lijepi mjesečni proračun, imam već sedam godina radnoga staža, ostala sam kod kuće, nisam bila na teret majci i obitelji, a dobila sam i šansu širiti svoj posao – kaže cvjećarica iz Kamenmosta.

Budući da su trendovi u tom biznisu iz dana u dan sve zahtjevniji i izazovniji, Marija Ćapin ovih će dana raspisati i natječaj za primanje radnice u svoju cvjećarnicu. Čime će, kako tvrdi, u punom smislu postati poduzetnica.

– Osigurat ću plaću i sve doprinose osobi koja će kod mene imati sigurnost i posao. Možda i ta osoba ostane kod svoje kuće u Imotskoj krajini. Osim toga, ova godina donosi mi i najveći životni izazov. U srpnju se udajem, želim osnovati obitelj i imati djecu. Da sam krenula nekim drugim putem, tko zna što bi bilo i na tom planu – naglašava Marija.

I dok smo razgovarali o njezinoj odluci da ostane na rodnom pragu, već su je čekali klijenti za narudžbu novih aranžmana. Mlada poduzetnica, rekli bismo alkarski, pogodila je u sridu.

– Čekaju me novi izazovi, ali na njih sam već naučila. Lošije od prošle godine sigurno neće biti, a svaki pozitivni pomak ide mi u prilog. Moram istaknuti i da je zapošljavanje radnika u mojoj cvjećarnici također izazov. Radujem se tome.

A tko zna, u dogledno vrijeme možda ću uspjeti naći prostor i za još koje radno mjesto. Bit ću ponosna na to, jer i to dokazuje da se u Imotskoj krajini može ostati i opstati, dakako uz rad i odricanje – zaključuje naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2021 11:33