StoryEditorOCM
ZagoraVelika čast

Hajduk nije jedini iz Dalmacije koji je dobio pozivnicu za svečani ručak s Macronom: za stolom u ‘Esplanadi‘ bit će i Sinjani iz Viteškog alkarskog društva

24. studenog 2021. - 21:17

Hajduk nije jedina udruga iz Dalmacije koja je dobila pozivnicu na svečani ručak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Za stolom u "Esplanadi" bit će i predstavnici Viteškog alkarskog društva na čiju je adresu u srijedu stigla pozivnica.

- Izuzetno smo počašćeni pozivom i s radošću ćemo se odazvati. Kako sam osobno spriječen neodgodivim obvezama odlučio sam da na svečani ručak ide dr. Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva, a u svečanim odorama predsjednika Macrona pozdravit će alkar Andrija Hrgović i alkarski momak Ivan Vučković. Nadamo se da ćemo već nagodinu predsjednika Macrona pozdraviti i u Francuskoj – kazao nam je predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić.

Jukićeva nada u susret s predsjednikom Macronom u Francuskoj odnosi se na očekivano predstavljanje Sinjske alke u Versaju. Prvi odlazak alkara u Francusku bio je do u detalje dogovoren i pred ostvarenjem za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU, a u okviru hrvatskog kulturno-povijesnog predstavljanja Europi. Osim svečanog mimohoda cijele alkarske povorke na prostoru povijesnog francuskog dvorca alkari su trebali demonstrirati odvijanje svoje viteške igre.

Do realizacije, nažalost, nije došlo i to zbog epidemioloških mjera radi pandemije virusa SARS CoV-2. Kako se ideja svidjela francuskim domaćinima poziv je ostao otvoren čim se za to stvore uvjeti. U Sinju računaju da bi alkari, ako posusta pandemija, mogli prodefilirati Versaillesom već u proljeće slijedeće godine, a tada bi, smatraju, sigurno bili u prilici pozdraviti glavnog domaćina predsjednika Macrona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 17:25