StoryEditorOCM
ZagoraPOBJEĆI NEGDJE

Guštali bi u prirodi i šetali, a ne želite riskirati gužvu na Žnjanu? Nedaleko Splita brojne su oaze za tijelo i dušu i ne trebaju vam e-propusnice

25. travnja 2020. - 09:21

Split je, kao i ostatak Dalmacije, osvanuo savršeno sunčan. Onako proljetno mirisan, s ptičicama koje čujemo kroz otvorene prozore.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Jeste li primijetili koliko su glasnije i zadovoljnije otkad je nas manje vanka? Svako stablo i zelenu površinu u gradu još više osjećaju kao svoju. Vjeverice koje opušteno šeću zelenim prostorima kao što su Sustipan, pa čak i groblje Lovrinac, svjedoče koliko smo ih inače "stisnuli", koliko smo se nametnuli.

Samo mali odmak od ljudskog bahaćenja i šefovanja, gdje smo zamijenili uloge, pa smo mi "u ćibama", a ptice na slobodi, u toliko je segmenata počeo popravljati stvar.

Zagađenja su manja, sve oko nas više pjeva.

image
Duje Klarić/Hanza Media


Prekrasne kadrove ljepote neopterećene prirode snimio je i naš kolega i samo pogled na njih prava je meditacija.

A pomisao da se može šetati ovim krasnim imotskim poljima, biciklom prolaziti mirisna sinjska polja, učiniti đir preko starih sela Podstrane ili Krila Jesenice, omiške zagore, svejedno je, u neradnu sunčanu subotu, poput ove, neodoljiva je.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media
image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Posebno kad nam se ne da riskirati eventualnu gužvu na najpopularnijih i najbližim splitskim šetnicama, poput Žnjana, Trstenika i kad se na Marjanu s biciklom treba dobro snalaziti u manevrima.

image
Duje Klarić/Hanza Media


Sve su to više nego dobri razlozi da za ovaj vikend "pobjegnete negdje", što i psihološki izuzetno godi. Opcije za šetnju u prirodi na područjima za koja vam ne treba e-propusnica brojne su, i za mnoge se ne treba maknuti od Splita dalje od 10-ak kilometara.

Ako ste raspoloženi i za dulji đir, opcije su brojne, vodite samo računa o dvijema stvarima.

Izbjegavajte najpopularnije točke na pojedinim lokacijama, kao što je imotsko Modro jezero, nema potrebe stvarati ni sebi ni drugima nervozu oko toga "kol'ko nas ima", pa da posežemo za rječju poznatom iz navijačkog stiha.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Vodite računa da je u ovo doba godine u zelenim, pogotovo krškim okruženjima, i zmije dolaze na svoje.

Baš kao što je jučer pisao kolega Braco Ćosić, preporuka je da se u prirodu odlazi u dugim hlačama te u visokim i čvrstim cipelama.

Pazite gdje stajete, sjedate i što dodirujete, zmije se mogu sresti na osunčanim mjestima, suhozidima, gomilama, odloženom granju i grmlju.

Budite oprezni, pogotovo ukoliko ne možete odoljeti porivu da pretražite grmlje u potrazi za šparogama.

Pronađite svoju oazu u Dalmaciji koja je sad toliko naša koliko dugo nije bila, i guštajte.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 08:59