StoryEditorOCM
Dalmacijapotpisan novi kolektivni ugovor

Zadovoljstvo: krizi zabranjen ulaz u ‘Cemex’

Piše PSD.
28. srpnja 2009. - 19:43
 Tvrtka “Cemex Dalmacijacement” jedna je od rijetkih na području županije koju - ako je suditi po novom potpisanom 11. kolektivnom ugovoru između predsjednika Uprave Trpimira Renića i predsjednika Nezavisnog sindikata DC-a Klaudija Žegarca - i nije toliko pogodila sve prisutnija gospodarska kriza.

Prema novom Kolektivnom ugovoru, odluka o isplati božićnica i njihovoj visini ovisit će o rezultatima poslovanja tvrtke, a za svih 650 zaposlenika jamči se da će im otpremnine ostati nepromijenjene.

Regres za 2009. u visini od 50 posto osnovne bruto plaće već je isplaćen, a ugovorom je osigurano i dopunsko zdravstveno osiguranje za svakog zaposlenika.

S obzirom na gospodarsku krizu, koja je velikim dijelom zahvatila građevinsku industriju, pa tako i industriju cementa, u novi Kolektivni ugovor nije uključeno povećanje plaća za ovu godinu, no sigurno je da neće biti niti smanjenja.

- Zadovoljni smo što smo u ovim složenim okolnostima krize uspjeli pronaći zajednički jezik sa sindikatom i usuglasiti stajališta oko uvjeta novog Kolektivnog ugovora. Nastojali smo pronaći način da gospodarske prilike, koje utječu na sve subjekte na tržištu, što manje pogode naše zaposlenike i da im osiguramo konkurentna prava i uvjete - kazao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave DC-a.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević istaknuo je zadovoljstvo što je kvalitetnim socijalnim djelovanjem došlo do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora.

- Konstruktivan dijalog među socijalnim partnerima važan je za postizanje dogovora oko ključnih pitanja, stoga ovo treba biti putokaz i drugim tvrtkama kako se mora odvijati dijalog na razini države - naglasio je Matijašević.

Čelnik Nezavisnog sindikata DC-a Klaudio Žegarac nije krio zadovoljstvo što u ovim nesigurnim vremenima tvrtka osigurava materijalna prava koja su bila regulirana i prijašnjim Kolektivnim ugovorom. Dodao je kako su obje strane u ovogodišnjim pregovorima učinile neke ustupke.

EPEHa

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:27