StoryEditorOCM
Dalmacijaskup radnika očekuje odluku o budućnosti tvornice

Za kunu: Dioki preuzima triljsku Cetinku?

Piše PSD.
4. prosinca 2008. - 23:21
Novi bi partner preuzeo Cetinku International od dosadašnjeg vlasnika - tvrtke Gibli International, obnovio proizvodnju uz zadržavanje postojećih zaposlenika

Foto: Stanko Karaman
Tvornica za preradu plastičnih masa Cetinka International u srpnju je prestala proizvoditi PVC folije, a njezinih 70 zaposlenih posljednju plaću primili su u kolovozu. U trenutku kada je dosegnuta proizvodnja počela obećavati uredno podmirenje svih troškova i profitabilnost, kada se već razmišljalo i o širenju proizvodnje, došlo je do enormnog porasta cijena PVC praha zbog povećanja cijene nafte koja je bazna sirovina u plastičarskoj industriji. Enormni porast cijena crnog zlata oborio je triljsku tvornicu na koljena.

Zbog toga su vlasnici Cetinke, ocjenjujući da je tvornica došla u bezizlaznu situaciju, u suradnji sa svojom poslovnom bankom kao najvećim vjerovnikom, zaključili da se pokrene postupak redovne likvidacije. Dubinska analiza S takvim rješenjem nikako se nisu željeli složiti u gradskoj vlasti Trilja pa se, radi spašavanja zaposlenosti, uz potporu državne vlasti krenulo u potragu za eventualnim strateškim partnerom. Novi bi partner preuzeo Cetinku International od dosadašnjeg vlasnika - tvrtke Gibli International, obnovio proizvodnju uz zadržavanje postojećih zaposlenika.

Kao potencijalni spasilac pronađen je DIOKI sa svojim inozemnim partnerima. Saznali smo da su eksperti te zagrebačke tvrtke kroz posljednjih 15-ak dana obilazili Cetinku radili dubinske analize. Sadašnji vlasnici su, navodno, voljni prepustiti DIOKI-ju Cetinku International za jednu kunu, samo da bi se sačuvala postojeća i eventualno otvorio prostor novim radnim mjestima. Strpljenje radnika je, međutim, isteklo. Njihovi sindikalni vođe najavili su za ovaj petak skup svih zaposlenika na kojem zahtijevaju konačni odgovor o sudbini tvrtke, a ako on izostane, radnici su najavili pokretanje postupka za otvaranje stečaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 07:09