StoryEditor
DalmacijaNEMAN S BIOKOVA

Vukovi se opet spustili do Vrgorca, mještani ogorčeni: 'Zaklali su mi psa! Ne želim primati socijalnu pomoć, ali borba protiv zvijeri iscrpi...'

28. rujna 2018. - 12:05

Vukovi ponovno haraju Rašćanima, pored Vrgorca. Nakon što je nedavno stradao pas mladog lovca Nike Lendića, u razmaku od tri dana, vukovi su zaklali dva psa, jednog kod Dobroslava Pejkovića, a drugog kod stočara Martina Lendića.

- Zaklali su mi hrvatskog ovčara, a da nisu njega, zaklao bi neku kozu. Ma, to vam je bilo 300-400 metara od stare Napoleonove ceste. Ne u brdu. Tko će ih više pustit u brdo? Ne bih ostalo ništa. Jedanput dok sam ih vraćao iz brda u štalu, zaklali su mi dvije koze - priča nam Lendić.

Ovaj stočar godinama se bori protiv vuka, borba je uzaludna, ali kaže da mu je država priznala jedan dio štete dosad.

- Trenutno imam 50 koza, živim od toga. Ne želim primat socijalnu pomoć, ali borba protiv vukova iscrpi. Mislim da su mi u zadnjih 20 godina zaklali više od 100 koza. Država mi je nešto priznala od toga. U zadnjih godinu dana, zaklali su mi šest koza. Pustim koze s tri psa tu na pašu, oko kuće ali svejedno vuk napadne. Iskreno, mislim da se ovdje radi o jednom vuku, a ne o čoporu jer bi napad čopora bio puno žešći. Ovaj se svako malo spusti tu iz Biokova i pravi štetu po selu- naglasio je Lendić.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 20:30