StoryEditorOCM
Dalmacijakrvoloci s planine

Vukovi opet napadaju u zaleđu Splita: stočaru Điki iz Dugopolja masakrirali psa i još dva teleta!

24. listopada 2018. - 11:41

Ivica Điko, stočar iz Kotlenica kod Dugopolja, o čijim je problemima što mu ih zadaju vukovi Slobodna Dalmacija pisala posljednjih dana, i proteklog je vikenda pretrpio štetu.

Dugopoljski stočar ogorčen zbog vukova koji se spuštaju s planine i jedu mu krave: Državi ta zvijer vrijedi kao 26 mojih telaca, zašto ga ja moram hraniti?

Prema onome što nam je ispričao, tijekom subote i u nedjelju navečer ostao je bez dva teleta (jedno je nestalo, drugo je teško ozlijeđeno) te psa.

– Dva su dana psi oko kuća neprestano lajali, što mi je bio indikator da se nešto zbiva. Nakon što sam obišao stado koje držim na dvije lokacije, shvatio sam da je jedno tele dobro načeto, dok drugome već dva dana nema nikakvog traga i vjerojatno je stradalo od vukova. Ipak, od svega me je najviše užasnulo što su učinili mojem psu, kojeg je 90 posto bilo pojedeno – rekao nam je Điko, koji bilježi već četvrti napad vukova u zadnjih 20 dana, dok je u posljednjih godinu dana ostao bez petnaestak grla.

Nezadovoljan objašnjenjem

Nije do kraja zadovoljan objašnjenjem iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, po kojemu je za najezdu vukova u Dalmaciji krivo ilegalno odlaganje klaoničkog otpada.

Struka odgovara na vapaje dalmatinskih stočara: Za invaziju vukova kriv je ilegalni otpad iz klaonica!

– Oni nisu odgovorili na pitanje kako jedan odstrijeljeni vuk može vrijediti kao mojih 26 telaca. Pa i krava buša je zaštićena vrsta, ali odšteta koju dobijem za nju kada je vuk zakolje je 11 puta manja. I što kad zaštićena vrsta smakne zaštićenu vrstu?! Svakako, ne poduzme li se nešto, uskoro će i ljudi, a ne samo stoka, imati problema s vukovima. Ja, koji sam cijeli život u šumi, bojim se bez auta i upaljenih svjetala u večernjim satima zaputiti se u Podmosorje – upozorava Điko.

Što se tiče spomenutih ilegalnih odlagališta, on se pita zašto država, lokalne vlasti i nadležne inspekcije nešto ne poduzmu.

– U prvom redu treba ih sanirati, a one koji bacaju klaonički otpad sankcionirati. Meni je najbliže takvo ilegalno odlagalište nekih kilometar i pol zračne linije. Nalazi se uz samu autocestu, kod tunela "Bisko", i javna je tajna da ovi koji bacaju dođu iz smjera Liske, a vraćaju se preko Kotlenica. Da ima volje, to bi se odavno riješilo – rekao je stočar iz Kotlenica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:32