StoryEditorOCM
Dalmacijarat živaca

Vrgorački gradonačelnik Rudolf Grljušić: Ne prođe li proračun, Grad gubi sedam milijuna kuna

29. ožujka 2016. - 15:30
Rudolf Grljušić IVO RAVLIĆ/EPH

U srijedu u 18.30 održat će se jedna od ključnih sjednica vrgoračkoga Gradskog vijeća na kojoj bi, prema najavama iz redova većine u "parlamentu", mladi gradonačelnik Rudolf Grljušić (HDZ) trebao biti "srušen", a Vrgorčani bi potom treći put izišli na prijevremene izbore.

Smatram da je vrlo neozbiljno i preuranjeno davati izjave da će proračun biti odbijen, a da ga većina još nije ni vidjela. Većina u Vijeću izišla je sa stavom o rušenju proračuna i prije nego što su ga dobili na uvid, što je vrlo indikativno. U ožujku su organizirana tri kruga pregovora s ciljem postizanja konsenzusa, ali nisu predložili ni jednu stavku proračuna, nego se sve svelo na puko politiziranje i bavljenje osobnim odnosima pojedinaca.

Rečeno je da nije ispunjen ni jedan amandman proračuna iz 2015., a ja vas pitam kako ih ispuniti u mjesec dana kada je proračun donesen u studenom 2015. Gotovo svi amandmani na proračun iz 2015. uvršteni su u proračun za 2016. Još jednom pozivam na razum u ime budućnosti i interesa grada. Vrgorac sebi ne može priuštiti još jedne izbore u godinu dana, treće po redu, a još nismo platili ni drugi krug izbora iz srpnja protekle godine – kaže Grljušić.

Vladajuća većina u Gradskom vijeću, koju čine NLM-SDP-HNS, gradonačelniku zamjera nepridržavanje 15 točaka sporazuma iz prosinca 2015., potpisanog prilikom usvajanja Odluke o privremenom financiranju za 2016. godinu. Kako kažu, ništa od potpisanog Grljušić nije ispunio, na što on uzvraća:

'Nećemo ispod crte...'

– To nije istina. U prosincu 2015. nisam želio potpisati navedeni sporazum jer pojedine točke direktno oduzimaju zakonske ovlasti gradonačelniku i prenose ih na predsjednika Vijeća. Tada sam izričito i pred svjedocima naglasio da ne mogu ispuniti sve točke, a neke i neću, te je došao prijedlog od druge strane da ispunim barem četiri-pet točaka. Dok sam gradonačelnik, neću pristati ni na kakve ucjene i omalovažavanje funkcije gradonačelnika, što je očito krajnji cilj pojedinaca iz Gradskog vijeća.

Mi smo ispunili neke točke sporazuma, a neke smo započeli, ali samo one za koje smo smatrali da mogu biti predmet političkih razgovora. Donijeli smo odluku o formiranju nadzornih odbora u "Komunalnom" i "Gradskoj čistoći", drastično smo smanjili materijalne rashode u gradskoj upravi, napravili smo sistematizaciju u "Komunalnom", nacrt sistematizacije gradske uprave, kupili opremu za snimanje sjednica Gradskog vijeća i zatražili ponudu za evidenciju radnog vremena. Ali, još jednom ponavljam, ovlasti gradonačelnika mogu se dobiti samo na izborima, a to je crta ispod koje nećemo ići – rezolutan je Grljušić, te nastavlja:

– Osigurali smo 3,5 milijuna kuna za gradnju pristupne ceste za Gospodarsku zonu Ravča, te smo uspjeli osigurati sufinanciranje od Hrvatskih cesta u iznosu od 800 tisuća kuna za križanje na pristupnoj cesti za zonu. Izgradnja ceste je uvjet da zona dobije uporabnu dozvolu, a uporabna dozvola je uvjet da povučemo nepovratnih dva milijuna kuna iz programa IPARD. Ako proračun ne prođe, poništava se javna nabava koja je u tijeku i cijeli se projekt zaustavlja. Ako netko želi imati na savjesti šest-sedam milijuna kuna izgubljenih za Grad, neka izvoli.

Ostavka vijećnika prof. Ivana Grbavca

Nakon Ljubomira Ercega i Ivana Šarića, s Nezavisne liste mladih u samo nekoliko mjeseci Gradsko vijeće napustio je i treći gradski vijećnik, a riječ je o prof. Ivanu Grbavcu. Kako neslužbeno doznajemo, prof. Grbavac podnio je ostavku na mjesto vijećnika uoči jedne od ključne sjednice na kojoj će se naći proračun za 2016. godinu.

Naime, već odavno postoje trzavice u Nezavisnoj listi mladih koja ima pet vijećnika u vrgoračkom parlamentu te sa SDP-om i HNS-om čine većinu u Gradskom vijeću. Koplja se lome oko rušenja proračuna i mladoga gradonačelnika Rudolfa Grljušića (HDZ). Grbavca bi u Gradskom vijeću trebao zamijeniti ing. Mile Herceg, koji je, neslužbeno doznajemo, jedan od najglasnijih pobornika Grljušićeva rušenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:53