StoryEditor

Vrgorac: do škole i vrtića vozi se preko školskog igrališta

Piše PSD.
11. rujna 2013. - 00:49
Zbog kašnjenja radova na izgradnji kanalizacije u vrgoračkom prigradskom naselju Pčelinjak, oko tisuću vrgoračkih osnovaca i srednjoškolaca muku muči kako doći do škole, kao i brojni roditelji koji vode djecu u Dječji vrtić “Pčelica“, te stanovnici Pčelinjaka. Naime, izgradnja 150 metara kanalizacije kroz to naselje traje gotovo dva mjeseca i zbog toga su svi ogorčeni. Nekako su mogli trpjeti dok nije počela škola.

No, prosvjetni radnici i roditelji koji svoje mališane voze do vrtića moraju se provlačiti uskom uličicom te preko dječjega igrališta, na kojemu je probijen zid da se može doći do škole i vrtića. Ne treba posebno isticati koja opasnost prijeti djeci na tom igralištu, koje služi za nastavu tjelesnog odgoja. Ravnatelj OŠ “Vrgorac” Krešimir Kuran nekoliko je puta upozoravao na ovaj problem, čak je namjeravao blokirati promet preko školskog igrališta.

− Radovi na tih 150 metara kanalizacije traju od završetka prošle školske godine. Obećavalo se da će sve biti gotovo najkasnije 15 dana prije povratka djece u školske klupe, međutim, nitko trenutačno ne zna kad će to biti. Kad je počela školska godina, htio sam blokirati promet preko igrališta, no odustao sam od toga zbog nekoliko razloga, među ostalim, i zbog roditelja koji djecu svakodnevno voze do vrtića.

Kuran: Upozoravao sam

Na ovaj problem upozorio sam i na Vijeću za komunalnu prevenciju. Moram pohvaliti policajce koji dolaze svakog jutra te paze da ne dođe do nekih neželjenih situacija. No, ponavljam, ova se situacija mora riješiti što prije, jer ne želim da se dogodi neka tragedija. Meni je sigurnost djece na prvome mjestu. Ususret nam je izišao Josip Gašpar, ravnatelj Srednje škole, koji je dopustio da se nastava tjelesnog odgoja odvija na njihovu igralištu − kazao je Krešimir Kuran, ravnatelj OŠ “Vrgorac”.

I Josip Gašpar, ravnatelj Srednje škole “Tin Ujević“, smatra situaciju problematičnom.

− Sve vidite sami, osim što je blokiran prilaz školama i dječjem vrtiću, potpuno je odsječeno i veliko naselje. Nadam se da će se ovo što prije završiti. U međuvremenu smo dali naputak djeci da zaobilaze gradilište i koriste druge prilaze − istaknuo je Gašpar.

Posao izgradnje kanalizacije kroz Vrgorac dobila je na natječaju splitska tvrtka “Brodomerkur“, međutim, glavni je izvođač “Građevno“ iz Vrgorca s jednim kooperantom iz Imotskog. Kad će radovi biti gotovi, upitali smo Voju Purliju, vlasnika vrgoračke građevinske tvrtke “Građevno”.

Purlija: Sve će biti dovršeno najkasnije za tjedan dana

− Dajem obećanje da će sve biti gotovo najkasnije za tjedan dana. Sve ću snage mobilizirati kako bi iskopi bili gotovi i cesta asfaltirana. Radovi su se malo oduljili zbog objektivnih razloga. Naime, moramo kopati na dubinu od pet-šest metara kako bismo položili cijevi, a teren je dosta tvrd i, vjerujte mi, nije to lako. Čim završimo probijanje, asfaltirat ćemo cestu − rekao je Purlija.

Osim ovog prilaza, već mjesec dana potpuno je raskopano 200 metara županijske ceste Vrgorac − Stilja, također zbog radova na kanalizaciji, i to na uskom dijelu gdje se prije nekoliko godina dogodila tragedija kad se prevrnuo autobus i kad je, nažalost, smrtno stradala jedna učenica. Stoga ne treba posebno isticati kakva opasnost tu prijeti.

− Namjeravali smo taj dio asfaltirati nakon završetka radova u Pčelinjaku, no obećavam da će to biti riješeno u ova dva dana, ako nam vrijeme dopusti − zaključio je Purlija.

TEKST I FOTO: MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 12:50