StoryEditorOCM
Dalmacija'na diku i ponos mještana'

Vojni helikopter na Mosoru postavio križ visok 10,5 metara, pogledajte fotogaleriju

Piše PSD
9. siječnja 2020. - 15:07

Križ visok 10,5 metara, raspona pet metara, postavljen je kao znamen kučinskog puka visoko na Gradini pod obroncima Mosora, pokraj crkvice sv. Petra, na oko 290 metara.

Zasluga je to vjekovne organizacije, Bratovštine sv. Luke iz Kučina, koja je kao udruga obnovljena 2009. godine, a među brojnim zadaćama na čuvanju običaja zacrtala je na lanjskoj skupštini, a ove godine i ostvarila, izradu ovog velikog križa koji je pod tvrđavu Kuk podigao helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

 

Nije bilo baš lako ostvariti ovaj cilj, ali su im uz njihove financije iz Bratovštine uvelike pomogli iz Grada Solina, potom i solinska tvrtka “Salona Var” i Mirko Stupalo, u prijevozu Tomislav Stanić i Tonči Maljković, a u pituravanju specijalnom bojom i mještanin Nikša Roguljić.

Križ s jedne strane gleda prema Kučinama, a s druge prema dijelu Solina.

 

 

Da ostane za buduća vremena, zacementirat će u postolje i kamenu ploču:

Na čast Isukrsta, spasitelja svita, a na diku i ponos mještana Kučina, ovaj križ bi postavljen i blagoslovljen 2019. godine.

U potpisu Bratovština sv. Luke Kučine, a to su praktički skoro cile Kučine jer imamo više od sto članova, kazuje nam šjor Dinko, a želja im je da se u dogledno vrijeme križ i osvijetli.

Struju je Bratovština već dovela za raniji projekt osvjetljavanja susjedne crkvice sv. Petra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:45