StoryEditorOCM
Dalmacijau stanju pripravnosti

Vodostaj Cetine stalno raste, Sinjska krajina strahuje od poplava: voda na nekim mjestima već došla do kuća, Peruća se približava kritičnoj točki

19. ožujka 2018. - 16:33
IMG_0150.JPG

Hrvatske vode uvele su pripremno stanje obrane od poplava na slivu rijeke Cetine na dionicama Trilj - Otok i Otok – brana Peruća.

U noći na ponedjeljak mjerna postaja DHMZ u Glavicama izmjerila je 24 litre nove kiše po metru kvadratnom što se odrazilo na porast vodostaja Cetine i njenih pritoka, u stalnom porastu je i razina vode u jezeru Peruća. Cetina se razlila u Hrvatačkom polju i nebranjenom poriječju uzvodno i nizvodno od mosta na Hanu.





Kako vodostaj rijeke raste, na farmi Mostina strahuju od ponavljanja poplava od prije desetak godina.

Na mjernom mjestu na mostu u Hanu vodostaj Cetine u ponedjeljak je iznosio 277 centimetara, a kod Trilja je 25 centimetara viši. Iz korita se izlila i rijeka Rumin i poplavila na desetine hektara oranica, ali još uvijek nije ugrozila županijsku cestu Han-Bajagić-Bitelić.



Visina vodenog stupca jezera Peruća u ponedjeljak je dosegla kotu od 359,09 metara nad morem. HE Peruća radi punom snagom i troši 120 metara kubičnih vode u sekundi. Unatoč tomu razina jezera ima trend laganog rasta jer je dotok u akumulaciju veći od količine vode koja se ispušta.

Voda iz jezera stiže u rijeku samo preko turbina, dok još uvijek nema ispuštanja preko preljevne ustave, odnosno temeljnog ispusta. Vrh vodonepropusnog dijela brane Peruća je na 361,50 metara nad morem što znači da do kritične točke ima još 2,4 metra visine vodenog stupca. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:13