StoryEditorOCM
DalmacijaZAHTJEV PRED ŽUPANIJi

Više od tisuću građana Hrvaca peticijom traži zabranu gradnje plinske elektrane Peruče

30. prosinca 2016. - 19:08
hrvaca.JPG

Skupina građana s područja općine Hrvaca predala je u petak čelnicima Splitsko-dalmatinske županije peticiju koju je potpisalo više od tisuću građana te općine i kojom traže da se zabrani gradnja plinske elektrane Peruče te da se ona izbriše iz prostornoga županijskog i općinskog plana jer, kako su rekli, prijeti pogubnim ekološkim posljedicama u Cetinskoj krajini.

"Zaključili smo da ćemo pratiti situaciju, a peticiju su dosad potpisala 1122 građana. Nama je glavni cilj zaštititi zdravlje ljudi jer nam je uzalud sve ako na tom području nitko ne živi i nema perspektive", rekao je splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić nakon sastanka sa skupinom nezadovoljnih građana Hrvaca koji su mu predali peticiju.

Na pitanje hoće li se izmijeniti Županijski prostorni plan radi brisanja projekta plinske elektrane Peruče, Šošić je odgovorio kako je to pitanje za splitsko-dalmatinsku Županijsku skupštinu.

"Općinsko vijeće Hrvaca, koje je i najmjerodavnije za tu temu, donijelo je 19. prosinca ove godine odluku da se lokacija briše iz prostornog plana općine Hrvaca. Mi ćemo tu odluku primiti na znanje i staviti je na razmatranje vijećnicima splitsko-dalmatinske Županijske skupštine koji će odlučiti što će se dalje raditi", rekao je i dodao da se nijedna aktivnost ne može obaviti bez države jer Državna uprava Ministarstva graditeljstva, kako je rekao, izdaje građevinsku dozvolu za takvu "potencijalnu vrstu projekata".

Na pitanje kako komentira to što građani općine Hrvaca o tom projektu nisu ništa znali donedavno, kada je organizirano predstavljanje u Hrvacama, i je li projekt skrivan od građana, Šošić je odgovorio kako nitko iz tijela Splitsko-dalmatinske županije nije sudjelovao ni u čemu što bi moglo biti skrivanje od građana te da ne vidi razloge zbog kojih bi se bilo što od njih skrivalo.

Predstavnik građana općine Hrvaca koji su potpisali peticiju Ante Janković izjavio je kako je zadovoljan današnjim sastankom s dožupanom Šošićem.

"Zadovoljni smo sa svime što smo čuli od dožupana Šošića", rekao je Janković te dodao kako su ponajprije zadovoljni "što je gospodin Šošić potvrdio riječi župana Zlatka Ževrnje, koji je rekao kako mu je dobrobit i zdravlje stanovnika na prvome mjestu i ispred profita. Istaknuo je da je predsjednik podružnice Narodne stranke - reformista u Hrvacama.

Kako je rekao, tom peticijom želi se zabraniti izgradnje plinske termoelektrane Peruče zbog njezina utjecaja na okoliš i prijetnje "potpunom devastacijom Cetinske krajine i rijeke Cetine".

"Ta termoelektrana bi bila snage 500 megavata, a u jednoj sekundi iz nje izlazi 1000 kilograma ispušnih plinova. Osim toga, sekundarna toplina koja se izbacuje u Peručko jezero je 362 megavata, što odgovara količini od 362.000 grijalica od jednog kilovata. Naš vodeni resurs je relativno ograničen i mi se bojimo pregrijavanja i kumulativnog efekta", objasnio je Janković razloge za taj zahtjev.

Istaknuo je kako se ne protivi gradnji reverzibilne hidroelektrane Vrdova, koja je također planirana u sklopu tog projekta.

Kako je početkom listopada ove godine izvijestila tvrtka MCC, riječ je o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura, u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekta u Dalmatinskoj zagori - plinske elektrane Peruče, koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju (kombi-kogeneracijska plinska elektrana), reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruča.  Projekt Vis Viva jedan je od dva strateška projekta na području Hrvatske objavljen na Europskom portalu projekta ulaganja (EPPU).

Taj je projekt istaknut u prihvaćenom izvješću o provedbi plana ulaganja za Europu u Republici Hrvatskoj od 25. rujna 2015. do 31. srpnja 2016. na sjednici Vlade 28. rujna ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:41