StoryEditorOCM
DalmacijaMINISTAR MARIĆ U SPLITU

Višanima vojarna, Imoćanima parcela, Solinjanima zgrada...: potpisani ugovori o darivanju 56 milijuna kuna vrijedne državne imovine u Splitsko-dalmatinskoj županiji

4. srpnja 2019. - 19:34

- Najviše posla imam u vašoj županiji, jer vam je katastrofalno stanje što se tiče imovinsko-pravnih odnosa i upravljanja brojnim državnim nekretninama.

Pa ću odmah najaviti skoro rješenje sudbine hotela “Krvavice”, gdje su na mene skakali štakori od tri kila na pješčanoj plaži. Ide natječaj za prodaju do kraja srpnja. Nakon 30 godina agonije riješit ćemo i vrijedan kompleks “Dječje selo”, oba na Makarskom primorju, te hotela “Zagreb” na splitskom Duilovu – s pregršt darova stigao je u regionalnu upravu ministar državne imovine Goran Marić, budući da je uz ova tri najavljena, potpisao i četiri nova ugovora, tri o darivanju zemljišta, a jedan o uporabi, i to tvrđave Duare.

Primio je ministra župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a ugovore su potpisali gradonačelnici Solina, Visa i Imotskog, te načelnik Zadvarja.

- Dobili smo zemljište od 43.000 kvadrata tržišne vrijednosti 147.300 kuna, no iako se radi o odlagalištu smeća, nama je vrijedno jer ćemo napokon sanirati deponij otpada i startati s projektom reciklažnog dvorišta – zadovoljan je Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog, koji je već dobio od države i Duhansku stanicu, pa komentar ministra Marića da je grad na dva jezera - Modrom i Crvenom - tri desetljeća stagnirao, samo bio novi poticaj za što bržu realizaciju sljedećih projekata.

A kada imate agilnu jedinicu lokalne samouprave, koja priprema projekte te traži pomoć ministarstva, onda imate i darove od države, za što je posebno ministar pohvalio Ivu Radicu, gradonačelnika Visa. Dobili su Višani do sada na upravljanje dosta državne imovine, a ugovorom potpisanim u četvrtak još jednu vojarnu.

- Zlopoje, odnosno vojarna “Stončica”, tržišne vrijednosti 33,440 milijuna kuna, oformit ćemo kao uljaru, preradu ljekovitog bilja i vinariju, sve na 49.000 kvadrata. Već imamo zainteresirane investitore – dogradonačelnica Antonia Runje iznijela je sudbinu ovog prostora, dok je poteštat Dalibor Ninčević od države dobio prostor u srcu Solina, 3300 kvadrata vrijednih 2,52 milijuna kuna, gdje će sutra napraviti multifunkcionalni kulturni objekt.

- Da mi je netko rekao da će turisti hrliti u Zadvarje ne bi im vjerovao, pa s posebnim zadovoljstvom prepuštam na uporabu tvrđavu Duare načelniku Ivana Krželju – potpis na još jedan ugovor stavio je Marić, najavljujući dolazak u tu zagorsku općinu utorkom, tijekom seoskog sajma, kada bi trebao darovati državno zemljište za mlade obitelji koje žele u Zadvarju graditi sebi dom.

Split je 'divlji zapad'

- Splitsko-dalmatinska županija toliko je zapuštena imovinsko-pravnim odnosima, Split je pravi “divlji zapad” što se tiče korištenja državnih prostora, tvrtki i zemljišta. U svim segmentima loše se upravljalo državnom imovinom. Ili na štetu jedinica lokalne samouprave ili državne blagajne kada se radi o komercijalnim objektima, no lakše je mene prozivati i pitati za moje nekretnine nego analizirati tko je 30 godina bespravno koristio državno vlasništvo – direktan je bio ministar Marić, opisujući trenutnu situaciju s državnim vlasništvom, zaboravljajući kako u županiji gdje je bio gost, od osnutka, punih 25 godina, “kvarat” stoljeća upravo vlada njegov HDZ, pa je na upit “tko je kriv, tko je odgovoran?”, kazao:

- Zna se tko su nositelji bivših funkcija. Toliko je bilo nepravilnosti, protuzakonitosti i ne samo na štetu države, već cjelokupnog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:29