StoryEditor
VirPromo

Vir okupan zlatom: Roko Begonja i Tamara Čavrag ribolovni su prvaci Hrvatske

Piše Kažimir Škrbić
14. listopada 2020. - 09:15
Roko Begonja i Tamara Čavrag

Na Državnom prvenstvu u sportskom ribolovu štapom s obale za mlađe kategorije, ribolovci ŠRD Vir osvojili su tri zlatne medalje i ostvarili najveći uspjeh od osnutka kluba.

Sretnu vijest s Državnog prvenstva u sportskom ribolovu štapom s obale za mlađe kategorije prva je saznala mama Vesna: nazvao ju je novi prvak Hrvatske, njezin sin i udičar ŠRD Vir Roko Begonja. Gotovo u istom trenutku predsjednica virskog ŠRD-a Elizabeta Fumić povukla se u Konobu kod Spavalice – najveću virsku manufakturu sportskih trofeja – kako bi prikrila suze radosnice. Bio je to spontani izljev emocija koje su tijekom dva dana Državnog prvenstva održanog proteklog vikenda na otoku Viru bile potisnute i bačene u bunar, da bi se svima osigurali mir i potpuna koncentracija. Novi prvak Hrvatske jedini je na koncu bio posve pribran, iako mu je lice u nedjeljno popodne, pored kiše, umila i okupala svježina čiste sreće.

- Presretan sam, prezadovoljan i napokon se osjećam nekako oslobođen. Nosio sam teret nedjeljnog natjecanja cijelu subotnju noć, jer zbog ogromnog uzbuđenja nisam mogao zaspati. Bio sam vodeći ribolovac nakon prvog dana natjecanja, a tu sam poziciju želio zadržati. Bio je to pritisak s kojim sam se morao nositi, no sada sam sretan - kaže novi hrvatski šampion Roko. Drugi dan natjecanja donio je Privlačaninu s virskom klupskom poštom nešto skromniji ulov nego u subotu kada je rasturio svoj sektor i ostatak nacionalne ribolovne elite. U nedjelju je uhvatio gotovo trostruko manje, 393 grama ribe (ranije 1.133 grama), ali bio je to najbolji ulov u sektoru i drugi najbolji u nedjeljnom ribolovu, pa mu zlato i najviše postolje nisu mogli pobjeći. ŠRD Vir prvi je put u povijesti dobio prvaka Hrvatske.

- Težak dan za natjecanje, jer nije bilo previše ribe. Nešto se ipak uhvatilo, odnosno dovoljno za ukupnu pobjedu. Zaista sam presretan. Na Viru sam od prvog dana kada je pokrenuta škola udičarenja, što znači kako od tada svi radimo za ovaj trenutak. Vidjeti našu klupsku predsjednicu Elizabetu da plače, zato nam je svima bio najljepši osjećaj - iskazuje Begonja radost zbog svih članova virskog ŠRD-a. Da sreća bude još veća, nije se samo Roko okrunio zlatom i naslovom prvaka, jer je virski par Begonja i Tamara Čavrag također uzeo zlato. Praktički je sve što sja poput sunca, ostalo na zlatnom otoku. Roko doma nosi dva, a Tamara jedno zlato.

- Jako sam uzbuđena, ovo je najljepši i najbolji trenutak od početka rada u klubu. Sve je na današnjem natjecanju i ostvarenim rezultatima stalo u ovaj trenutak. Teško je opisati stanje sreće koje svi osjećamo - kaže Tamara. Virski par ribolovaca bio je najbolji i vodeći nakon subotnjeg dana, a u nedjelju je drugim momčadskim plasmanom potvrdio ukupnu pobjedu. Leon Bajčić i Dario Šutić iz Lovrate s Krka ostali su kratki za jedno plasmansko mjestu pa im je pripalo srebro, dok su Patrik Uhač i Luko Pavičević iz lovranskog Zubaca osvojili brončane medalje. Pobjednik Međužupanijskog prvenstva u Rijeci Teo Hajdaraj iz riječke Kantride u nedjelju je ostvario vrhunski i najbolji ulov od 1.666 grama ribe, što mu je donijelo pojedinačno srebro, a bronca je pripala Bajčiću. U kategoriji U-21 pobjeda je pripala Zadraninu Antoniju Franiću iz Zubaca s trećim i četvrtim plasmanskim mjestom, dok srebro u isti klub nosi njegov kolega Luka Gredičak s pobjedom i sedmim mjestom. Marijana Milić iz Kostrene bila je pojedinačno najuspješnija dama natjecanja, ili brončana u poretku s trećim i osmim mjestom tijekom dva dana natjecanja. Zadranima je pripalo i zlato u momčadskom dijelu natjecanja, pa su se Franić i Gredičak dva puta penjali na postolje, srebro je otišlo u Rašu udičarima Galeba Antoniju Smokoviću i Mati Ružiću, dok je bronca pripala drugoj momčadi zadarskog Zubaca Ivanu Raspoviću i Luki Mužanoviću, čime su Zadrani postali najuspješnija momčad Državnog prvenstva.

Medalje i trofeje sudionicima i pobjednicima virskog natjecanja podijelila je Ardena Bajlo kao delegat Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, glavni suci natjecanja bili su Dubravko Pejdo i Krešimir Milić, natjecanje je vodio tajnik ŠRD Vir Igor Marić, dok se u ulozi domaćina natjecanja našla predsjednica ŠRD Vir Elizabeta Fumić. Tajnica Državnog prvenstva bila je Tijana Juretić, liječnica Emilijana Dujela, dr. med., a zahvalnice su uručene sucima Miliću i Pejdi, opunomoćenici saveza Bajlo i predsjednici ŠRD Vir Fumić.

KATEGORIJA U-16

Pojedinačno: 1. Roko Begonja (ŠRD Vir), 2. Teo Hajdaraj (Kantrida Rijeka), 3. Leon Bajčić (Lovrata Krk). Parovi: 1. Roko Begonja i Tamara Čavrag (ŠRD Vir), 2. Leon Bajčić i Dario Šutić (Lovrata Krk), 3. Patrik Uhač i Luko Pavičević (Zubatac Lovran).

KATEGORIJA U-21

Pojedinačno: 1. Antonio Franić (Zubatac Zadar), 2. Luka Gredičak (Zubatac Zadar), 3. Marijana Milić (Kostrena). Parovi: 1. Antonio Franić i Luka Gredičak (Zubatac Zadar), 2. Antonio Smoković i Mate Ružić (Galeb Raša), 3. Ivan Raspović i Luka Mužanović (Zubatac Zadar).

image
Predsjednica ŠRD Vir Elizabeta Fumić
Predsjednica Fumić: Zlatne medalje nisu slučajnost

Kada su se Tamara Čavrag i Roko Begonja popeli na najviše moguće postolje na Državnom prvenstvu u sportskom ribolovu održanom na Viru, sve je sjelo na svoje mjesto.

- To je to. Sve je stalo u taj trenutak. Osjećaj je fenomenalan, jer je iza nas puno rada, odricanja, upornosti i učenja, a učili smo svi zajedno. Šetali smo po svim mogućim natjecanjima kako bi na terenu stjecali iskustvo - uz suze radosnice kazala je predsjednica ŠRD Vir Elizabeta Fumić. Njezin je Vir sada velika priča.

- Sve se poklopilo. Prvi put smo na Viru imali natjecanje najvišeg ranga i prvi put smo osvojili medalje, i to zlatne. Nije moglo bolje - kaže Fumić, no odbacuje pomisao kako bi klupski apetiti nakon tri nacionalna zlata mogli znatno porasti, ili da će se ambicije napuhati poput Muskovih pokušaja osvajanja svemira.   

- Želimo prije svega zadržati konstantu kako sve dosadašnje uspjehe ne bi doveli u pitanje. Netko bi mogao zaključiti kako se naše zlato, eto, dogodilo samo tako. Nije se dogodilo slučajno, za njega smo dugo i strpljivo radili - dodaje klupska predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. siječanj 2021 10:02