StoryEditorOCM
Dalmacijaod 24. do 27. listopada

Vinari, pošaljite vina na Sabatinu!

Piše PSD.
3. listopada 2013. - 23:45
Vinari Hvara, grad Hvar i Zadružni savez Dalmacije, četiri dana, od 24. do 27. listopada, bit će domaćini vinara i predstavnika resornih im institucija iz regije.

Nakon susreta s predstavnicima Zadružnog saveza Dalmacije i vinara Hvara na kojemu su dogovoreni i zadnji detalji vezani uz organizaciju, gradonačelnik Rino Budrović ozarena lica je potvrdio svoje zadovoljstvo domaćinstvom Sabatine.

- Ovaj značajan susret u skladu je s ciljem promidžbe ovoga   grada i cijelog otoka. Spoj ljepote prirode, izvrsnih vina, ali i maslinovih ulja i drugih proizvoda, uz naše gostoprimstvo, ono je što Hvar ima i treba na najbolji način ponuditi svim posjetiteljima - rekao je Budrović.

Tako će na ovom najstarijem susretu ove vrste u Hrvatskoj brojni sudionici kroz raznolik program pretresti sve aktualnosti sektora. Sabatina je posebno aktualna ove godine jer je u tijeku svojevrsna reforma vinogradarstva i vinarstva koja je puna novosti.

U velikim vinarijama postoje velike zalihe, a naša vina još nisu poznata. Zato će sigurno biti zanimljivo u hotelu “Amfora” sudjelovati u nastajanju zaključaka i prijedloga mjera od strane vinogradara i vinara, političara, poduzetnika i medija.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov pozvao je sve vinare da u prostore Saveza u Splitu do 7. listopada pošalju uzorke svog vina na natjecateljski dio Sabatine i dodao:

- Naša je težnja sve ove godine, u skladu sa zadružnim vrijednostima, promicati kvalitetu vina i zajedništvo vinara. Naši vinari nisu konkurencija jedni drugima. Što nam vina budu jedinstvenija okusom, to će biti traženija kod turista i brojnih kupaca na inozemnim tržištima. Sabatina, uz kušanje i promidžbu vina, ima natjecateljski, sajamski, znanstveno-stručni, poduzetnički i turistički aspekt.

Mirko Crnčević
Foto: Arhiv CROPIX

Priznanja

Na ovogodišnjoj Sabatini bit će dodijeljena sljedeća kolektivna i osobna priznanja: priznanje ‘Stanko Ožanić’ za doprinos unapređenju vinogradarstva dobiva Ivanka Čelar iz Dubrovnika; priznanje ‘Stjepan Bulić’ za doprinos unapređenju vinarstva Andro Tomić iz Jelse; posebno priznanje za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu Ivo Marjan Zec iz Jelse; priznanja uzornim individualnim vinogradarima Udruge vinogradara i vinara Dalmacije Duje Tudor iz Milne na Hvaru, Stjepan Plenković iz Svete Nedjelje na Hvaru i Ivo Vodanović iz Svirča; ‘zlatno pero’ za afirmaciju vinogradarstva i vinarstva Jole Bolić; priznanje ‘Hrvatskoj vinarskoj zadruzi’ za 2011. Hrvatskog saveza zadruga PZ Nerica Čara, i ‘zlatnu amforu’ za doprinos razvoju vinogradarstva na svom području Udruge hrvatskih vinarskih gradova Općina Stankovci.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:48