StoryEditorOCM
DalmacijaBILO IM GA TEŠKO NOSITI

Vijećnici sami sebi poklonili laptope vrijedne 50 tisuća kuna pa ih prodali skoro svi osim jednog koji se pohvalio: Ja ga koristim, preko njega bukiram goste!

30. siječnja 2017. - 18:01
iStock-498556804

Lijep je život hrvatskog političara. Što si niže, to ti je ljepše. Niti tko zna za tebe, niti ti znadeš za druge. A dobro ti je. Daleko od javnosti griješ stolicu te ispod medijskih radara radiš što te volja. Ili uopće ne radiš, jer i to je više nego solidan izbor. A kad se tu i tamo vijest o tebi probije do zamašćene površine, pokriješ se ušima i čekaš da prođe.

U Dugome Ratu su tako općinski vijećnici još u prosincu 2015. godine dobili prijenosna računala. Laptope. Da se mogu igrati ozbiljne politike. Njih je 15, a laptopa je stiglo 17. Uz vijećnike, dobili su ih i općinski načelnik te njegov zamjenik. Koji je u međuvremenu odstupio.

Uglavnom, laptope dugoratski gradski oci (i poneka majka) koriste već 13 mjeseci. Na sjednice ih, međutim, ne nose. Teški su im. I nepotrebni. Samo jedan se vijećnik do sada s općinskim računalom pojavio na sjednici. Otvorio ga i upalio. Ostalih 14 radije koristi papir, hrpu papira, a računalo im za drvljenje lokalne politike samo smeta. Ako ga uopće još uvijek i imaju.

- Čuo sam neke kolege kako govore da su prodali laptop dobiven od Općine. Što će im, rekli su, kada doma imaju drugi - kaže nam jedan od dugoratskih vijećnika.

Pokušavajući provjeriti taj podatak, doznajemo da je više od pola "općinskih laptopa" pronašlo drugoga vlasnika. Naši sugovornici, međutim, imenom ne žele u novine. Neugodno im je. Dugi Rat je malo mjesto.

- Ja svoj laptop nisam prodao, eno mi ga doma, preko njega bukiram goste za sezonu - priznaje nam drugi vijećnik, dodajući kako je i on čuo da su neki odmah unovčili dobivena računala. Stavili ih u mali oglasnik, zericu snizili cijenu i počastili se suhim kešom.

- Nemojte misliti da ikoga pravdam, ali korištenje računala na sjednicama Općinskoga vijeća potpuno je besmisleno. Laptope, naime, jesmo dobili, ali materijale za sjednice i dalje dobivamo na kućnu adresu, a ne na mejl kako sam očekivao - objašnjava naš sugovornik.

Kad kaže "na kućnu adresu" onda ne misli da materijali stižu poštom. Ni blizu, materijale od vrata do vrata dugoratskih vijećnika raznosi/donosi/uručuje jedan od općinskih komunalaca. Kao da smo u 18. a ne u 21. stoljeću.
Jedini koji je za potrebe ove nevjerojatne priče s novinarom pristao govoriti imenom i prezimenom bio je, razumljivo, onaj jedini vijećnik koji se na sjednici pojavio s laptopom. Domagoj Vuković. Član Hrvatske demokršćanske stranke i davni općinski načelnik koji na svibanjskim izborima to namjerava opet postati.

- Da se razumijemo, nisam pristaša prakse da se samo mejlom šalju materijali jer ja još od svoje prve sjednice 2001. godine sve arhiviram, ništa ne bacam, ali kolege koji ne nose laptope stvarno ne razumijem. To je neodgovorno ponašanje koje dovoljno govori o tome kakvi su i koliko im je stalo do naše općine - veli Vuković.

Za prodaju laptopa i laku vijećničku zaradu također je čuo i još ne može vjerovati da su neki njegovi kolege to napravili. No, svatko, ističe, odgovara za sebe.

- To su privatni laptopi, od Općine smo ih dobili na dar za Božić. Baš kao što inače dobijemo kalendar ili kao što smo ove godine dobili kaiš. E, kaiš, za gaće, što se čudite - smije se Vuković.

Laptopi, jasno je, neće biti vraćeni. Za koji mjesec Dugi Rat će dobiti nove vijećnike, a za sljedeći Božić vjerojatno i nove laptope. Cijena? Sitnica od 54.249 kuna. Po glavi, uz uračunat popust, 3191 kunu. Tako nam je službeno - mejlom a ne preko kurira - potvrđeno u Općini.

"Prijenosna računala kupljena su za korištenje općinskim vijećnicima, općinskom načelniku i zamjeniku općinskoga načelnika. Kada i na koji način će vijećnici koristiti prijenosna računala nije regulirano nikakvim propisom", odgovoreno nam je iz ureda HDZ-ova načelnika Jerka Roglića. Koji je i sam sebi podario jedan laptopić.

Ministar Ivan Kovačić: Šalite se ?!

Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade, ministar uprave i donedavni gradonačelnik susjednoga Omiša, nije mogao vjerovati kad smo mu prepričali dugoratski slučaj. Zanimalo nas je što zakon kaže o općinarima koji sami sebe nagrađuju s nekoliko tisuća kuna "teškim" predmetima.

- Šalite se?! Stvarno ne mogu vjerovati da je netko u stanju napraviti tako nešto. Kažete da ih ne koriste?! Da laptope drže doma?! Da su ih neki prodali?!... Moram provjeriti...

Nakon desetak minuta ministar je opet bio na liniji.

- Zakon ništa o tome ne kaže, odnosno dopušta lokalnoj samoupravi samostalnost da napravi i ovakav čin. Za mene u najmanju ruku nemoralan i ljudski neobjašnjiv. Bože, u kakvoj mi to zemlji živimo... - zapitao se Kovačić.

Bez kontrole

Prijenosna računala kupljena su za korištenje općinskim vijećnicima, općinskom načelniku i zamjeniku općinskoga načelnika. Kada i na koji način će vijećnici koristiti prijenosna računala nije regulirano nikakvim propisom, odgovorili su nam iz ureda načelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 22:34