StoryEditorOCM
DalmacijaPlanulo kraj Marušića

Veliki požar kraj Omiša stavljen pod nadzor, ali još nije lokaliziran: pred vatrogascima je teška noć

Piše PSD
28. listopada 2017. - 19:38

NOVO

17.38 - Požar koji je u subotu buknuo istočno od Omiša vatrogasci su kasno podne staviti pod nadzor, ali ga još nisu lokalizirali i ostat će na dežurstvu cijelu noć, a izgorjelo je oko 60 hektara šume i raslinja i nešto maslinika, doznaje se od zapovjednika DVD-a Omiš Višeslava Pešića.

 "U poslijepodnevnim satima vatrena se stihija približila kućama u naseljima Marušići i Mimice, ali vatrogasci su uspjeli spriječiti njen daljnji prodor prema tim kućama. No tom području izgorio je dio maslinika," izjavio je za Hinu Pešić.
 Dodaje da su vatrogasci stavili pod nadzor sve dijelove požarišta osim na sjeveroistočnom dijelu u visokom planinskom području omiške Dinare, gdje je teren nepristupačan za vatrogasce. Zato će vatrogasci ostati cijelu noć  dežurati na požarišt, kazao je Pešić.

 Potvrdio je da su u poslijepodnevnim satima na gašenju bila angažirana dva kanadera, ali su zbog jakih udara bure koji su ometali njihove letove morali odustali od nadlijetanja požarišta.

 Tijekom poslijepodne u gašenju na omiškom području bilo je  angažirano 16 vatrogasnih postrojba, 31 vozilo i više od 90 vatrogasaca.
 

15:20 - Požar koji je u subotu planuo na podulju Marušića i Piska, istočno od Omiša, iznad Jadranske magistrale, gase sve raspoložive vatrogasne snage srednje Dalmacije, promet jadranskom magistralom nije ugrožen, a vatra ne prijeti stambenim objektima, doznaje se od omiških vatrogasaca i Županijskog splitsko-dalmatinskog operativnog centra u Splitu.

U gašenje su se uključila i dva kanadera, a ne terenu je angažirano 16 vatrogasnih postrojbi, 31 vozilo i više od 90 vatrogasaca, rekli su u Županijskom vatrogasnom operativno centru.

Prema prvim informacijama požar je zahvatio više desetaka hektara područja iznad Jadranske magistrale.

RANIJE

U subotu oko 12:30 minuta između Piska i Marušića kraj Omiša planuo je požar koji se nošem jakim naletima bure izrazito brzo širi. Prema prvim informacijama, požar je buknuo kraj magistrale, a u samo sat vremena proširio se do vrha planine.

Iz omiškog DVD-a saznajemo kako je na terenu veći broj vatrogasaca te kako sa svih strana pokušavaju lokalizirati požar. Vatra se nalazi veoma blizu kuća koje su zbog nepredvidljivog vjetra trenutno ugrožene.

- Najveće probleme stvara nam vjetar zbog kojeg nemamo pomoć iz zraka. Trenutno je požar najaktivniji na sjevernoj strani gdje je otišao sasvim u planinu, na potpuno nepristupačan teren. Nadamo se da ćemo uskoro vatru imati pod kontrolom te da bismo mogli osigurati mirnu noć stanovnicima - rekao nam je Višeslav Pešić iz DVD-a Omiš.

Na požarište je stigao i kanader, ali zbog olujnih udara vjetra morao se okrenuti te, za sada, ne pomaže u gašenju.

Vatrogascima bi na ruku mogla ići vremenska prognoza po kojoj bi vjetar u popodnevnim satima trebao značajnije oslabiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:49