StoryEditorOCM
Dalmacijakaos u dalmaciji

Veliki fotoizvještaj od Zadra do Dubrovnika: razorni vjetar uništava sve pred sobom

Piše PSD, Ante Talijaš, Sibenski.hr, Zadarski.hr, Dubrovacki.hr
23. veljače 2019. - 12:12

Jak vjetar još od sinoć stvara probleme u čitavoj Dalmaciji. Orkanska bura prekinula je katamaranske linije, zatvorila brojne prometnice, a zabilježeno je i niz požara te urušavanja stabala.

U Pomorskom hidrometeorološkom centru Split potvrdili su da je noćas i jutros najjača bura puhala u Makarskoj, čak 191 kilometar na sat, a u Splitu je dosegnula 176 kilometara na sat.

 

Pogledajte tri videa koji dočaravaju snagu bure u Dalmaciji; U Splitu zabilježen najjači udar u povijesti mjerenja!

Orkanska bura 'dere' u cijeloj Dalmaciji: oštećeni automobili i krovovi, ulice pune smeća i grana, vozači na mukama...

Zadarsko područje

Sinoć oko 22:15 izbio je velik požar uz državnu cestu DC306 u naselju Zaton kod Nina.  

Kako saznajemo iz PU zadarske, vatra nošena jakim vjetrom prijetila je benzinskoj postaji i kućama. Prevencije radi, evakuirano je 70-ak kuća, s oko 200 ljudi. Mještani su se sami organizirali, a policija im je također omogućavala prijevoz do sigurnih lokacija. Vatrogasci su požar uspjeli ugasiti prije nego se proširio na objekte.

Nema ozlijeđenih osoba, ali zbog orkanske bure na terenu je i dalje vatrogasna ekipa koja osigurava mjesto kako ne bi došlo do ponovnog rasplamsavanja vatre. 

 

Šibensko područje

Orkanska bura koja puše brzinom od 120 kilometara na sat, a na 'refule' dostiže i brzinu od 150 kilometara, donijela je ogromne nevolje na šibenskom području. Jutros nešto prije pet sati izbio je veliki šumski požar između Grebaštice i Jasenova, a zbog jakog vjetra vatra je brzo zahvatila čak 20 hektara površine.

- Dojavu o požaru zaprimili smo u 4,40 sati i na požarište su izašla 32 vatrogasca sa 16 vozila iz JVP-a Šibenika i Vodica, šibenskog DIP-a te DVD-ova Šibenika i Grebaštice. Bili su jako teški uvjeti za gašenje jer je bura puhala 130 kilometara na sat, a temperatura je bila dva stupnja ispod ništice. Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, požar je lokaliziran u osam sati i spriječeno je širenje vatre prema kućama u Grebaštici i kampu Jasenovo. Ukupno su izgorjelo 23 hektara trave, niskog raslinja i borove šume. Sve vatrogasne snage ostaju i dalje na požarištu – izvijestio nas je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Prema podacima 'Šibenik Meteo'-a, najjači udari bure od 200 kilometara na sat zabilježeni su na meteorološkoj postaji na Promini, što je najveća brzina u zadnja dva desetljeća.

Orkanska bura snizila je temperaturu debelo ispod ništice, u šibenskom zaleđu izmjereno je minus pet stupnjeva, u Šibeniku nula, a u Vodicama stupanj ispod ništice.

Zbog ogromnih valova u prekidu su sve brodske i trajektne linije prema otocima Prviću, Zlarinu, Kaprijama i žirju.
Bura je polomila i brojna drveća. Zbog srušenog stabla na cesti u šibenskom prigradskom naselju Brodarica, promet Jadrankom magistralom odvijao se jednim prometnim trakom. Zbog stabala na kolniku za promet je zatvorena županijska cesta Drniš – Roški slap.

Split - novije infotrmacije

Na Pazaru građani normalno kupuju iako je u tijeku uklanjanje stabla koje je djelomično srušeno, a dio još opasno visi. Bura je u slabljenju.

 

Policija upozorava Splićane: Izbjegavajte ulicu Slobode i dio Mažuranićevog šetališta, s 'Doma mladih' padaju veliki komadi lima!

Dubrovačko područje

Orkanska bura sinoć i noćas nosila je sve pred sobom. Motocikle, pale, limene dijelove krovova i balkona, reklamne panoe...

U Novoj Mokošici 'odletjela' je kućica za prodaju karata od Libertasa s gornjeg na donji parking i oštetila nekoliko automobila. S Katedrale u Gradu je odletjela oplata. Srećom, koliko zasad znamo, nitko nije nastradao. 

Štete se tek zbrajaju, a tijekom subote nastavljaju se udari orkanske bure. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:25