StoryEditorOCM
Dalmacijapočetak na padinama mosora

Velika volonterska akcija: 'Boranka' će pošumiti opožarena područja Dalmacije!

6. lipnja 2018. - 19:50

Na padini ispod Zvjezdanog sela Mosor ove srijede simbolički su označena područja na kojima će se posaditi nove sadnice u sklopu "Boranke", velike volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, koju su pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatske šume, privukavši velik broj partnera, sponzora i pokrovitelja koji će zajedno s tisućama volontera iz cijele zemlje obnavljati požarima uništene površine.

– Želimo okupiti što veći broj djece i mladih, kao i odrasle, planinare, razna društva, tvrtke i sve ostale volontere kako bismo barem djelomično pokušali vratiti ljepotu ovoj našoj prirodi koja je uništena u požarima. Okrećemo se i edukaciji mladih kako bi oni uvidjeli da je važno čuvati prirodu. Svatko tko jednom posadi stablo, znat će ga čuvati! U rujnu krećemo s promocijom i edukacijama po školama, a tijekom svakog vikenda u listopadu i studenome velik broj volontera pošumljavat će ovaj dio Mosora. Poslije bismo išli i na druga područja – iznio je detalje akcije Željko Roglić, predsjednik Saveza izviđača Hrvatske.

U četiri dalmatinske županije tijekom prošle godine evidentirano je čak 218 požara, u kojima je opožareno 34 tisuće hektara površine. Ivan Melvan iz Hrvatskih šuma ističe kako sanacije idu dalje.

– Ali za svaku buduću sanaciju potrebno je definirati prostorne planove kako se ne bi sadilo uzalud, pa da umjesto šume na kraju dođu zgrade. Što se tiče vrsta koja će se saditi, uz struku, priroda će sama pokazati. Već se vidi da ona želi hrast medunac, crniku, jasen, grmolike vrste, a bor ćemo držati pod kontrolom – kazao je Melvan, dok je župan Blaženko Boban dodao kako u akciju svakako treba uključiti lokalno stanovništvo.

Od rujna će se donacijama i samom sadnjom u kampanju uključivati svi zainteresirani. Svoju podršku, među ostalima, već je dao Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u RH, Grad Split, Grad Solin, Splitsko-dalmatinska županija, DUZS, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i brojne tvrtke. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:10