StoryEditorOCM
DalmacijaALARMIRAN DRŽAVNI VRH

Velika buna zbog malih skala u Makarskoj: Plenkoviću, ova antinarodna vlast tjera nas s plaže na kojoj se kupamo sto godina, učini nešto!

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
7. srpnja 2018. - 15:30

Postavljanje montažnih stepenica na vanjski dio lukobrana, a što je lani od Grada i "Makarskog komunalca" tražila skupina od 15 kupača s plaže Osejava, ponovno je aktualizirano. Naime, kupači su ih samoinicijativno postavili prije nekoliko godina dok je lukobran bio u izgradnji, i to na nekadašnjem stjenovitom dijelu koji se nalazi preko puta hotela "Osejava", i to kako bi mogli ulaziti u more i izlaziti. Međutim, stepenice su nakon izgradnje lukobrana uklonjene i pohranjene u skladište "Komunalca" jer je kupanje u luci strogo zabranjeno zbog velikog broja privezanih brodova.
Iz Grada su lani kupače zamolili za strpljenje, uz najavu da će se do ovog ljeta urediti plaža na Osejavi s prilazom u more za osobe s invaliditetom. Ali plaža nije uređena, stepenice su i dalje u skladištu, a stariji Makarani mogu samo gledati u more jer zbog slabije pokretljivosti ne mogu ući u njega na Osejavi.
Zbog ponovno aktualiziranog problema s montažnim stepenicama, kupači na čelu s Jurom Mateljanom pomoć traže čak od premijera Andreja Plenkovića. Prema Mateljanovim riječima, za županijsku je vlast problem kupanja Makarana izvan njihove nadležnosti, kao i za Ministarstvo turizma, iz kojeg im je rečeno da je to stvar Grada, uz upute da se obrate gradonačelniku.
Kako kaže, u međuvremenu ga je dogradonačelnik Joze Vranješ obavijestio da će skale biti montirane za 10 dana, ali one su i dalje u skladištu.
– Nakon svih obećanja, nadanja i sadašnjeg stanja, u ime grupe građana koji su prošle godine molbom tražili povrat demontiranih skala u lučici Osejave, optužujemo gradsku vlast kao lažnu i nesposobnu. Građani istočnog dijela Makarske nakon 100 godina se više ne mogu kupati na plaži Osejava, koja je uništena, a skale od rosfraja vrijedne 12 tisuća kuna, koje je za kupače kupio Branko Roglić, demontirane su, i to zbog čistog formalizma i zlobe – kaže Mateljan.
Dodaje da je prije 25 godina kupanje na Osejavi Makaranima bilo tradicija i zabava, imali su četiri prilaza moru i prirodnu plažu od žala.
– Danas nemamo ni jedan prilaz, ali zato imamo novu plažu od zemlje i kamenja. Zbog neodgovornog ponašanja gradske vlasti, prisiljen sam citirati njihove izjave u "Kronici" od prošle godine. Tako je gradonačelnik Jure Brkan kazao: "Strpite se još samo ovo ljeto i imat ćete plažu prema projektu.'' Dogradonačelnik Dražen Nemčić kazao je da Grad, bez obzira na potrebe građana, mora štititi vladavinu prava jer je kupanje u luci ispred hotela "Osejava" nezakonito, ali je istaknuo da Grad na jesen kreće s projektom uređenja plaže Osejava – navodi Mateljan.
Nastavlja nabrajati citate odgovornih, pa kaže kako je pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Matko Lovreta tada istaknuo da građani istočnog dijela Makarske mogu biti bezbrižni jer je projektom za plažu Osejava predviđen siguran ulaz i izlaz iz mora, a početak radova očekuje se poslije sezone, što je odavno prošlo.
– Dogradonačelnik Vranješ lani je detaljno govorio o projektu i kazao da je Grad za projektnu dokumentaciju potrošio već 150 tisuća kuna, a ukupno uređenje plaže koštat će 1,4 milijuna kuna. "Ovim projektom omogućit ćemo osobama s invaliditetom i teškoćama u kretanju normalan pristup moru", kazao je tada – veli Mateljan, uz napomenu da je gradska vlast, s još puno lijepih riječi o projektu, kupačima dala vjeru i nadu da će imati plažu iz snova.
– Mislili smo, evo napokon u Makarskoj idejnih praktičara i moralnih demokrata. I došlo novo ljeto, a plaža gora od prošlogodišnje, ni skala na vidiku. Zašto Vranješ svoje obećanje nije proveo u djelo? Ovim putem posebno molim premijera Plenkovića da nam, kao istinski demokrat i domoljub, pomogne zbog neobjašnjivog ponašanja gradske antinarodne vlasti. Nositelji vlasti i moći kojima su građani Makarske dali povjerenje ne mogu se ničim opravdati, jer su njihova lažna obećanja u prvom redu uperena protiv slabih i nemoćnih. Sve što se zbilo s plažom i skalama toliko je jadno i žalosno jer se događa od strane onih koji bi se trebali znati žrtvovati i biti primjer kako se nesebično voli svoja domovina i svoj grad – kaže ogorčeni zastupnik kupača.


Dogradonačelnik Vranješ: Naručene su nove skale, a stavit ćemo ih na prikladno mjesto
Što se dogodilo s projektom uređenja plaže Osejava i hoće li i kada montažne stepenice biti postavljene u blizini plaže Osejava, upitali smo Vranješa. Kako kaže dogradonačelnik, Grad je naručio nove skale koje će biti postavljene na prikladno mjesto, a ne u luci jer bi se na taj način ugrozila sigurnost kupača. Vranješ navodi da je Grad za uređenje plaže Osejava ishodio lokacijsku dozvolu i da im je za građevinsku dozvolu potreban valjani pravni interes – vlasništvo ili suglasnost vlasnika. S obzirom na to da je plaža pomorsko dobro, njime gospodari Županija, koja je njegov dio dala pod koncesiju dvojici koncesionara, a projektom uređenja obuhvaćeno je dijelom i područje koje se nalazi u režimu koncesije.
– Odlukom Županijske skupštine iz ožujka ove godine, svi ugovori s koncesionarima dopunit će se odredbom prema kojoj oni moraju dopustiti izgradnju infrastrukture ako se ona izvodi u obuhvatu njihove koncesije. Prema mojim informacijama, Županija provodi postupke dopune i izmjene postojećih ugovora, nakon čega Gradsko vijeće treba donijeti odluku o posebnoj uporabi pomorskog dobra kojom će Gradu odobriti izgradnju plaže, što će biti valjan pravni interes pri ishođenju građevinske dozvole – kaže Vranješ, dodajući kako Grad konstantno komunicira s Odjelom za turizam i pomorstvo Županije kako bi ubrzali izmjenu i dopunu ugovora s koncesionarima i na koncu ishodili građevinsku dozvolu.
Kako nadodaje, projekt uređenja plaže bio je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma za izgradnju kapitalnih projekta na pomorskom dobru, međutim, odbijen je jer je plaža u režimu koncesije.
– Stav je Ministarstva da se projekti na pomorskom dobru u režimu koncesije ne sufinanciraju njihovim sredstvima – kaže Vranješ.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:21