StoryEditor
Dalmacijapodignuta optužnica

Užas u skrbničkom domu: Splićanka maloljetnu štićenicu s mentalnim teškoćama mlatila, čupala pa ubola nožem; Pijani svjedok spriječio daljnje nasrtaje, ozlijeđena se spasila bijegom iz stana

11. studenog 2019. - 16:58

Zbog fizičkog zlostavljanja 17-godišnjakinje sa sniženim kognitivnim sposobnostima, koju je uzela na skrb, optužena je 44-godišnjakinja iz Splita za koju se traži 10 mjeseci uvjetnog zatvora. Svoju štićenicu je mlatila, bacila na pod, čupala joj kosu i na kraju je ubola kuhinjskim nožem u bedro, a u svoju obranu je Splićanka izjavila da je to njoj radila njena majka.

Optužnica je podnijeta sucu za mladež Općinskog suda u Splitu, a 44-godišnjakinja se tereti za nanošenje tjelesnih ozljeda maloljetnici ranjivoj zbog njene dobi. Kako stoji u optužnom aktu, nasilni čin se dogodio u podstanarskom stanu u Makarskoj, u kojem je 44-godišnjakinja boravila, u veljači ove godine u 18,30 sati. Nakon svađe s maloljetnicom, iako je znala za njenu dob i snižene mentalne sposobnosti, nasrnula je na nju fizički s namjerom da je ozlijedi.

Prvo je uhvatila za kosu i tako je grubo odgurnula da je 17-godišnjakinja pala i udarila glavom o pod. Dok je maloljetnica ležala na podu, 44-godišnjakinja je udarila više puta šakom u lice, stoji u optužnici. Zatim nasilna skrbnica grabi kuhinjski nož i ubada 17-godišnjakinju u bedro, a iako je to napravila silom slabijeg intenziteta, kako navodi optužnica, zadala je maloljetnici otvorenu ranu veličine pola centimetra. Osim toga je 17-godišnjakinja zadobila više oguljotina kože lica i krvni podljev na desnoj sljepoočnici, a daljnjih batina se spasila bijegom iz stana.

U svojoj obrani 44-godišnjakinja je pokušala opravdati svoj postupak i minorizirati ozlijede.

- Bila sam ljuta na nju jer sam se sažalila nad njom zbog njene teške obiteljske situacije pa sam je uzela sebi doma, ali ona se nije držala dogovora o dolascima navečer. Tu večer sam se brinula pa sam je “trisnula” tri puta,  a jedino što je tada palo bio je njen mobitel i kozmetika.  Malo sam je “bocnula”, ali nisam je namjeravala ozlijediti, nego, ja inače imam jaku ruku. Osim toga, nož je bio tup, a to je nešto što je i meni moja majka radila pa ja znam i sama sebe tako ubosti. Nisam je bacala na pod i tukla šakama, a modrice je dobila od intimnih odnosa - nabrajala je razloge optužena.

Napadu je svjedočio i prijatelj 44-godišnjakinje koji je bio u stanu, ali je bio toliko pijan da se ne sjeća svih detalja.

- Vikala je na nju gdje je bila, s kim je bila, je li bila s momkom te joj je iz torbice izvadila kozmetiku i počela je razbijati. Onda ju je počela šamarati, a kada sam joj kazao da se smiri rekla mi je da ne znam o čemu se radi. Onda je krenula prema sudoperu i uzela kuhinjski nož i ubola 17-godišnjakinju iznad koljena. Skočio sam i zaustavio je, a ozlijeđena cura je pobjegla iz stana. Ne sjećam se svega jer sam bio pod utjecajem alkohola, ali kada sam izašao vani vidio sam 17-godišnjakinju kraj trgovine s dečkom i smijala se pa sam pretpostavio da joj nije ništa - izjavio je svjedok.

Stalna sudska vještakinja psihologinja je napravila nalaz i vještačenje maloljetnice i njenog iskaza u kojem je potvrđeno kako je sniženih kognitivnih sposobnosti i da se kao takva nalazi u kategoriji posebno ranjivih osoba.

- Potreban je pregled psihijatra i redovito praćenje po psihijatru. Događaj je opisala da se sastojao od guranja, udaranja po licu, bacanja na pod, gušenja, grebanja, griženja i uboda nožem. Sa psihologijskog aspekta može se govoriti o autentičnosti proživljenog događaja - izjavila je psihologinja.

Stalni sudski vještak sudske medicine opisao je ozlijede i način nastanka.

- Oguljotine kože lica mogle su ostati djelovanjem noktiju, a krvni podljev na desnoj sljepoočnici udarcem tupo-tvrdim predmetom (šakom) silom srednje jakog intenziteta, ali i padom i udarcem glavom o zid. Površinska otvorena rana lijevog bedra mogla je nastati djelovanjem noža silom zamaha slabijeg intenziteta. U medicinskoj dokumentaciji opisuje se crvenilo kože po licu i vratu koje može biti trag kod npr. šamaranja ili blažeg stiskanja vrata šakama - detaljno je nabrojio.

Pregledana je dokumentacija  Centra za pružanje usluga u zajednici Split i Centra za socijalnu skrb te je slijedom svega Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu. Osim kazne zatvora traže i da optužena plati 4.400 kuna troškova postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 18:30