StoryEditorOCM
Dalmacijabravo za volontere!

Ušminkan planinarski dom: prijatelji Mosora na svojim leđima obnovili 'Giromettu'

5. ožujka 2019. - 13:55

Planinarski dom "Umberto Girometta" na Mosoru u subotu će dočekati izletnike u novom ruhu, upravo na dan tradicionalnog uspona "100 žena na vrh Mosora".

- Nakon četiri mjeseca, 44 radna dana provedena na Mosoru, oko 300 volontera uključenih u transport osam tona materijala i izvođenje svih vrsta radova, konačno smo završili obnovu kata našeg doma gdje su smještene sve spavaonice i sanitarni čvorovi. Posjetite ovog vikenda Mosor, sudjelujte na tradicionalnom usponu i obiđite preuređeni dom - poziv svima uputio je Denis Vranješ, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva "Mosor", koji je zajedno s mnogobrojnim volonterima uređivao ovo popularno splitsko izletište.

I zaista, oni koji su proteklih mjeseci posjetili Mosor mogli su se uvjeriti u entuzijazam malih i velikih planinara kojima je svakog vikenda početna točka uspona bila garaža domara Špire Gruice u Gornjem Sitnom, odakle su na svojim leđima do doma iznosili ogromne količine materijala - od dasaka, madraca i deka za krevete u spavaonici, vreća cementa, knjiga za čitaonicu, pa sve do brusilica i sličnog teškog alata.

Dan po dan, gornji kat "Giromette" poprimao je nove obrise, a volonteri su, kako je tko mogao, samo pristizali i danju i noću. Više puta su članovi "Sikira" iz "Mosorova" Odsjeka za planinsko trčanje odradili trening s madracima na leđima, čak i po snijegu, patila su leđa i alpinista i speleologa, a najvećeg tereta prihvatio se Raif Rajko Padruzi koji nije izostao ni s jednog "volonterskog" dana.

Pomoć su nudili i svoj teret nosili na rukama i mnogi drugi izletnici, od članova drugih planinarskih društava, do školaraca, sportaša svih generacija, do pojedinaca koji su se samoinicijativno javljali.

- Hvala od srca svim samozatajnim volonterima koji su svakog vikenda do planinarskog doma iznosili ogromne količine materijala neophodnog za obnovu doma, stavljajući na taj način na poštedu domarove ministarske tovare Šukera i Škegru. Volonterstvo je itekako živo, ma što nam pričali o tome! - kazao je Vranješ, zahvalivši brojnim donatorima na materijalima za obnovu doma u kojemu su, nakon više desetljeća, konačno uređeni sanitarni čvorovi na katu, parket, obojeni zidovi i opremljene nove spavaonice u kojima će svaki krevet imati svoj "boks" i rasvjetu, poput onih u hostelima.

U konačnici, kapacitet doma smanjit će se sa 70-ak mjesta na 50, ali će zato smještaj biti puno kvalitetniji i ugodniji. Također, počelo se i s uređenjem prizemlja, što će biti sljedeća faza obnove, onda slijedi obnova krova najavljena za jesen, a u planu je i uređenje livade Ljuvač, kao i planinarskih skloništa "Hrvoje Dujmić" i "Kontejner", koji će biti premješten na primjereniju lokaciju na Botajni.

U subotu će se tako na Mosoru okupiti izletnici i sudionici uspona "100 žena na vrh Mosora", koji započinje u 9 sati okupljanjem ispred doma, odakle se kreće prema Vickovu stupu (1325 metara). Sve informacije o usponu mogu se dobiti u prostorijama Društva i na telefon 394-365.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:58