StoryEditorOCM

Uskoro seizmološka postaja na makarskoj Osejavi

Piše PSD.
28. siječnja 2012. - 17:25

U danima obilježavanja 50. obljetnice razornog potresa u Makarskom primorju, u Gradskom centru Osejava odvijaju se pripreme za postavljanje seizmološke postaje, 14. u Hrvatskoj.

Na inicijativu voditelja Gradskog centra Nikše Vidoša, u Makarskoj borave seizmolozi mr.sc. Krešimir Marić i mr.sc. Ivo Allegretti te vrše terenska seizmološka mjerenja za ocjenu podobnosti lokacije buduće seizmološke postaje na Osejavi.

Mjerenja se vrše u zgradi i na više točaka izvan objekta za pronalazak najpogodnijeg mjesta za instaliranje instrumenata.

- Spremamo se pustiti u rad seizmološke postaje u Dubrovniku, koja je bila dvije godine u prekidu, a ove godine trebali bi i na Lastovu. Nadamo se da će Makarska biti među njima – kazao je mr.sc. Krešimir Marić.

Vrijeme otvaranja postaje ovisit će o nabavci seizmografa i drugim potrebnim pripremama.

Grad je infrastrukturno već opremio prostor buduće postaje, a Nikša Vidoš, voditelj GCOM-a i član Stožera za zaštitu i spašavanje Makarske, vjeruje da će i ostale općine primorja izdvojiti sredstva da bi seizmograf proradio do početka turističke sezone.

- Makarska spada u biokovsko epicentralno područje, seizmički jedno od najaktivnijih u RH, zajedno s dubrovačkim, zagrebačkim, riječkim i imotskim krajem, u kojima su očekivanja potresa katastrofalnih magnituda od 6,5 stupnjeva po Richteru.

Zato su važna seizmografska praćenja lokalnih aktivnosti kako bi se vršila pravodobna obrana od potresa. Seizmolozi mogu predvidjeti mjesto potresa i jačinu, ali znanost, unatoč naporima, ne može predvidjeti vrijeme.

Zato akcent stavljamo na prevenciju, da gradnja zgrada bude takve čvrstoće koja će odoljeti najjačem potresu i da šteta bude najmanja moguća – ispričao je mr. Marić.

Seizmološka služba je izdala novu kartu ugroženosti od potresa za Hrvatsku prilagođenu europskim standardima. Uskoro će u Makarskoj o temi seizmičkih aktivnosti biti održana tribina.

Ana Dragičević, foto: ivo ravlić / cropix





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:45