StoryEditorOCM
DalmacijaPAZI, LETE KUPE!

Urušava se kuća na putu za rivu, crkvu, vrtić, školu...

Piše PSD.
24. travnja 2014. - 10:46
Prošlo je više od pola godine otkad se urušio krov dotrajale stare kuće na jednoj od najfrekventnijih prometnica u Kaštel Starom, u Ulici Ivana Danila, kada su stare kupe s krovišta letjele po parkiranim automobilima, a stanje se još nije promijenilo. Jedina novost jest da su djelatnici Komunalnog gradskog pogona opasnu građevinu ogradili zaštitnom ogradom kako netko od prolaznika ne bi nastradao.

Problem oko sanacije starog objekta, inače zaštićenog spomenika kulture, na posljednjoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća aktualizirala je potpredsjednica Vijeća Marinka Parčina koja je istaknula kako se mora iznaći rješenje i model po kojemu će se objekt dovesti u red.

- I kontakt-policajac obavijestio me kako zaštitne ograde pred dolazak sezone valja ukloniti, jer ometaju odvijanje prometa, ali i prolazak pješaka koji tim putem idu do rive, crkve, banke, tržnice... A kako ukloniti zaštitne ograde kada kuća nije sanirana - upitala je Parčina nadležne u Gradu.

Deset vlasnika

A da je pitanje dana kada će netko nastradati pod opasnim krovom s objekta u Kaštel Starom, a koji se nalazi u privatnom vlasništvu, smatraju i građani.

- Ovaj objekt već više od 40 godina zjapi prazan. Zub vremena učinio je svoje. Usred olujnog vjetra kupe s krova lete na sve strane. Oštećen je bio jedan automobil, o čemu svjedoči i policijski zapisnik, a građani će kazati da, na svu sreću, nitko nije stradao. A mogao je da se toga trena našao pred kućom s koje vreba opasnost - priča nam jedna prolaznica.

- Ovo je prestrašno. Pogledajte one kupe koje i sada vise s krovišta kuće. Čim zapuše jači vjetar, to će ponovno letjeti po ulici. Upravo na tom mjestu, gdje je prije nekoliko mjeseci oštećen automobil, često se, zajedno s djecom, šetaju odgojiteljice iz vrtića. Zamislite koja bi tragedija bila da je ta kupa pala djetetu na glavu. Tko bi odgovarao, tko bi snosio krivnju - pita se naša sugrađanka navodeći kako ni zaštitne ograde nisu rješenje.

- Pa već pola godine ovo stoji nasred ulice. Zašto? Zbog čega se vlasnike ne natjera da urede svoju imovinu ili je ne uredi Grad i ispostavi im račun? - pita se naša sugovornica.

Poznato je kako je prije više od tri godine u Gradu izrađen sporazum o zajedničkoj sanaciji nekretnine, jer je Grad, istina manjim djelom, zajedno s devet obitelji suvlasnik prostora. Do danas se po tom pitanju, osim ograđivanja objekta, nije napravilo ništa.

Za nekretninu označenu kao čest zgr. 20 K.O. Kaštel Stari na adresi Ivana Danila 5 utvrđeno je da nije zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro, nego se nalazi unutar zaštićene Kulturno-povijesne cjeline Kaštel Starog, a nekretnina je u suvlasništvu desetero vlasnika.

- Grad Kaštela, koji je suvlasnik za 72/1008 dijela nekretnine, pokušao je sklopiti sporazum o zajedničkoj sanaciji nekretnine još 2010. godine, s namjerom da suvlasnici povjere Gradu Kaštelima provedbu mjera sanacije i obavljanje poslova zaštite pravne i stručne naravi u svrhu očuvanja predmetne nekretnine i njezine zaštite. Do potpisivanja sporazuma nije došlo zbog odustajanja vlasnika od namjere sufinanciranja. U međuvremenu stanje objekta je pogoršano i prijeti opasnost od urušavanja na ulicu i predstavlja opasnost za prolaznike.

Grad će kuću sanirati i potom upisati hipoteku

Grad Kaštela o svemu je obavijestio Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Trogiru i Građevinsku inspekciju, koja je obavila očevid. Kako se od pozvanih vlasnika Građevinskoj inspekciji odazvao samo Grad Kaštela i još jedan od vlasnika, Grad Kaštela će postupiti po rješenju Građevinske inspekcije istoga trenutka kada nam ono bude uručeno, te ćemo poduzeti mjere koje budu određene za zaštitu objekta - kazala nam je pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić, navodeći kako je prvi korak postavljanje zaštitne skele, kako bi se osiguralo prolaznike.

Nakon toga uslijedit će, dodala je, nužni radovi na građevinskoj sanaciji objekta. Ako se suvlasnici ni tada ne uključe u projekt nužne sanacije, nju će obaviti Grad Kaštela i za utrošena novčana sredstva upisati hipoteku na nekretnini.

jakov žarko
snimiO mario todorić/cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 14:23