StoryEditorOCM
Dalmacija‘haračenje po biokovu’

Upozorenje iz Igrana Donjih: zabranjen pristup policiji, mafiji, kriminalcima...

Piše PSD.
14. listopada 2011. - 14:46
Na ulazu u ranč Ike Jujnovića u Gornjim Igranima, uz cestu Vrgorac – Igrane, neobična je tabla upozorenja: Zabranjen pristup u krugu od 500 m policiji, mafiji, kriminalcima i lupežima. I.J., inicijali su u potpisu.

- Stavio sam policiju na prvo mjesto, jer je odgovorna i kriva za sve što nam se više desetljeća događa s “ničijom“ stokom na Biokovu i haračenjem određenih ljudi iz kriminalnog miljea. Policija podržava kriminalce koji su strah i trepet ovoga kraja. Ali takvi drže sportske klubove, treniraju policajce... Zato se mi stočari na Biokovu osjećamo ugroženima.

Do sada nas je bilo strah otvoreno spominjati imena, bez obzira što svi znaju o kome se radi, ali čini mi se da se sada može.

Ovo ljeto ubijeno je pet krava Jozi Brajkoviću, prijavili smo policiji, ostavljeno troje teladi našao je Brajković uginule. Policija smatra da sam ja mafijaš i da sam opasan, jer je mene i druge stočare stvarni mafijaš prijavio i tobože mu policija povjerovala.

‘Zašto su mi uzeli oružje’

Zato su mi oduzeli legalno prijavljeno oružje, iako nisam imao nikakav prekršaj. Nije reagirala kada su mi, zbog prijave da mi je potrovano blago, tri krave i koze, uzeli vodu iz korita na analizu, porazbijali sva stakla na kućici na ranču. Više ništa ne mogu ovdje držati. Stanje je užasno – kazuje Iko Jujnović.

Izravno je okrivio Nevena Hrstića, kojemu se, zajedno s kamatarskom skupinom, na dušu stavlja 29 kaznenih djela kamatarenja i drugih nedjela.

Uništavaju se stoka i polja po Biokovu

- Žalosno je što je sve više puta prijavljeno, što smo davali izjave za novine, i da policija nema volje ništa poduzeti i zaustaviti uništavanje stoke i polja po Biokovu. Prijavio sam kako me čekao automobilom, vozio za mnom, pratio, da sam ga jedva izbjegao. Sada je pušten da se brani sa slobode i opet nastavlja sa starim načinom života – nastavlja Jujnović.

Stare su priče drugih mještana zabiokovskih zaselaka makarskog primorja, Šošića, Kozice, Miočevića, kako im neobilježena stoka gazi sva polja, vinograde.

Policija se uvijek pravila da ne zna čije su krave, iako je vlasnik svima bio dobro poznat, ali nisu htjeli ništa poduzeti. Uzaludni su bili svi razgovori i dana obećanja šefova policije i lokalne samouprave.

Tada su se žalili Mate Šošić, Živko Miočević, Niko Miočević, Mirko Šošić, Bore Miočević, Živko Šošić, Grgo Bokšić, Ante Mioč, Dinko Šošić, Bore Šošić, Berislav Ravlić, Dražen Miočević, Jure Miočević, da krave i goveda lutaju biokovskim selima uništavajući sve nasade i škrta polja.

ANA DRAGIČEVIĆ / Snimio IVO RAVLIĆ / CROPIX

Hrstić: Jujnović je unio zlo među ljude pričajući izmišljotine

- Ne znam stvarno o čemu se priča, ni o kakvoj krađi stoke nemam pojma. Iznenađen sam da mene optužuju, to je isto kao da me pitate za svemirce. Žena i ja držimo goveda i nikada nismo imali problema, dok taj Jujnović nije odnekud došao. S njim nemam nikakvih dodirnih točaka, ne komuniciram s njim, unio je zlo među ljude pričajući izmišljotine. Nikada mu nisam prijetio. Možda sam mu interesantan na neki način. Ne znam što bih rekao. Vidio sam sličnu priču jedanput u novinama i mislio sam da je neka greška. Morat ću i ovu sadašnju optužbu prijaviti policiji – komentirao je Neven Hrstić.


Očitovanje iz Policije nismo dobili

Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj uputili smo zamolbu da se očituje o izjavi Ike Jujnovića. Jučer do 15 sati nismo dobili njihov odgovor, koji zbog interesa javnosti i dalje očekujemo.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:57