StoryEditorOCM
Dalmacijaskandal u Segetu

UMJESTO NA DEPONIJ ‘Zulim me zamolio: Otraj mi deset tura matrijala na plažu’

Piše PSD.
27. svibnja 2011. - 17:49
Nakon što se Katica Gardijan obratila Slobodnoj Dalmaciji sa zamolbom da se “započne s objektivnim izvještavanjem o stvarnim problemima koji muče stanovnike općine Seget”, odlučili smo istražiti tamošnju najnoviju “skandaloznu priču” koju nam je ponudila.

Požalila se na problem bespravnog nasipanja pomorskog dobra ispred obiteljskog hotela načelnika Vinka Zulima te ustvrdila kako je opće poznato da EKO agencija Kaštelanski zaljev, umjesto na zakonom predviđenu mjestu, materijal nakon iskopa koje obavlja u Segetu nasipava na plaži ispred Zulimova hotela.

Podsjetila je i kako je prije dvije godine načelnik pokušao nezakonito nasipavati obalu u nakani da ilegalno izgradi privezište, međutim, nakon novinskog napisa, objavljenog upravo u našim novinama, u tome ga je spriječila Građevinska inspekcija koja je radove istog dana kad je tekst objavljen i zaustavila.

Višesatni pozivi odgovornih vezano uz ovaj slučaj potvrđuju da se Katica s pravom žalila te da je posao nasipavanja po direktivi načelnika obavljen protuzakonito.

‘Nemamo pojma’

Prva, najmjerodavnija adresa na koju smo se obratili bila je EKO agencija. Ostali smo iznenađeni kako voditelj EKO projekta Josip Križanac uopće ne zna što se događa na terenu.

Ljubazno nas je uputio na izvođače radova, poduzeće “Cestar” iz Splita, kazavši da je Agencija s njima sklopila ugovor po kojemu su dužni višak materijala od iskopa u Segetu deponirati na legalno trogirsko odlagalište u Planom i za to uredno platiti.

– Ja o tome ništa ne znam i prvi put čujem što se događa – kazao je Križanac, “prebacivši“ nas na “Cestara” i njihova šefa gradilišta Dragu Šakića. Šokirajuće, ni Šakić nije znao što se događa na terenu.

Čekali smo gotovo pola sata da to ispita od Tomislava Šimundića, vlasnika obrta “Tomislav“, kooperantske tvrtke koju je “Cestar” angažirao da obavi zemljane radove iskopa koji se u Segetu Donjem obavljaju u sklopu ekološkog kanalizacijskog sustava.

Konačno, Šimundić nam je potvrdio da ga je načelnik Zulim zamolio da, kako je rekao, “‘otra 10 do 12 tura matrijala uz more”. Rekao je da nije znao da se radi o lokaciji ispred njegova hotela, jer ga to nije zanimalo. Ni voditelj “Cestarova” gradilišta u Segetu Niko Čeko, kako kaže, nije znao da se protuzakonito odvozi materijal od iskopa.

‘Nismo znali’

– Naš kooperant trebao je iskop odlagati na deponij u Planom. Vidio sam da su ga iz Općine Seget pitali da materijal odloži na jedno mjesto za potrebe okretišta za vatrogasce i to je sve. Nisam mogao pretpostaviti da bi se nešto moglo zloupotrijebiti od strane lokalne zajednice - opravdava se Čeko, stavši u Šimundićevu obranu:

– Najvjerojatnije je mislio da se materijal od iskopa nasipava na općinsko, a ne privatno dobro. Ne mogu ja trčati za svakim kamionom. Stotine puta smo uskočili gradonačelnicima i načelnicima za uslugom kada je u pitanju opća korist. Očito se ovdje radilo o obostranoj koristi.

Tomislav nije trebao platiti odlaganje materijala u Planom, a Zulim je imao svoju računicu - rekao je Čeko, zaključivši kako ih je načelnik Zulim sve prevario.

Tko će za posao koji se radio protuzakonito snositi odgovornost, ne zna. Hoće li se klupko nakon ovoga napisa odmotati i hoće li mjerodavni reagirati brzo kao i prvi put, ostaje vidjeti. Gordana Dragan


‘Nemamo pojma’

Ni u Županijskom uredu upravnog odjela za pomorstvo i turizam nisu upoznati s najnovijom samovoljom načelnika Zulima. Kažu kako je i prije dvije godine reagirala Građevinska inspekcija, što će najvjerojatnije trebati i sada.


Načelnik na seminaru

Komentar nismo dobili od načelnika Zulima kojega smo tražili u Općini, gdje su nam kazali da je na seminaru u Vodicama. Iako smo ostavili poruku s pitanjem njegovu pročelniku Ivi Soriću, koji je navodno bio skupa s njim u Vodicama, odgovor nismo dobili.


Polaganje kolektora

U Segetu se polaže fekalni kolektor od 1000 metara dužine i to je prva faza izgradnje tog dijela kolektora koja će potrajati do 1. lipnja. Radovi će se nastaviti nakon sezone, a bit će završeni u veljači 2012. godine. Nakon izgradnje sekundarne mreže, na kolektor će se moći spojiti stanovnici sjevernog dijela Segeta Donjeg, kazao je Križanac, podsjetivši da nastavak radova prema Medenoj i Vranjici za sada nije u planu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:41