StoryEditorOCM
Dalmacijaprotest umirovljenika koji su mirovinu stekli izvan Hrvatske

Umirovljenici iz Okruga: Načelnik provodi segregaciju

Piše PSD.
22. prosinca 2010. - 22:26

Nakon što načelnik Općine Okrug Ivica Radić nije dodijelio božićnice i umirovljenicima koji imaju niske mirovine stečene izvan RH, a čije je prebivalište u Okrugu, njih tridesetak prosvjedovalo je ispred općinske zgrade.

Okupilo bi ih se više od stotinu koji bi došli dati potporu umirovljenicima, kojih je pedesetak, da nije “u điru” viroza, kazao je predsjednik tamošnje Hrvatske stranke umirovljenika Ljudevit Lukić.

- Načelnik je dokazao da se radi o čistoj segregaciji te da svoju netrpeljivost prema Bosancima, Srbima i Makedoncima koji žive u Okrugu ni u ovo predblagdansko vrijeme ne može sakriti. Podijelio nas je kao da mi ne živimo ovdje, ne plaćamo poreze i komunalije, iako je od oko 4500 stanovnika u Okrugu gotovo 60 posto nas iz BiH - kaže Lukić.

Franjo Matošević je u Okrugu od 1980., gdje se stalno nastanio 2004. godine. U Novom Travniku je, radeći u “Bratstvu”, stekao mirovinu od 1400 kuna i njome uzdržava teško bolesnu suprugu iako, veli, ni on nije dobrog zdravlja.

- Nisam navikao na velike novce pa me nije puno zaboljelo što nisam dobio tih 200 kuna, već razlog zbog kojega je načelnik donio takvu odluku - kazuje Matošević.

I Jozo Glamuzina došao je dati potporu umirovljenicima. Ne želim da nas se dijeli na Bosance i došljake. Takvu podjelu koju radi načelnik smatram neljudskom, neodgovornom i nepoštenom, ogorčeno će. Sramotnim drži što se načelnik Radić oglušio na njihov poziv da im obrazloži zašto spomenuti umirovljenici neće dobiti božićnice.

Isto mišljenje dijeli i Zvonko Cvjetković:

- Pomoć je potrebna umirovljenicima poput Matoševića i zato je ova odluka načelnika neprimjerena - ustvrdio je Cvjetković.

Pero Kuzmanić, fetivi Okručanin, kaže:

- Svi dosadašnji načelnici bili su humaniji od Radića. Nije dobro da se ljudi dile.

Sav uzrujan bio je Drago Laštro koji je zvao načelnika da se obrati umirovljenicima:

- Arogantno i bahato me istjerao kazavši da nema što razgovarati s nama. Ovo ne može tek tako proći.

Lukić je najavio kako će ovaj slučaj dići na višu političku razinu, obratiti se mjerodavnima za ljudska prava, pa čak i sudu u Strasbourgu.

- Stranačka okupljanja ne želim komentirati - istaknuo je načelnik Radić poručivši da se obratimo Mirovinskom osiguranju i pitamo zašto spomenuti umirovljenici nisu na njihovu popisu te zašto nisu dobili božićnice.

Gordana DRAGAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 00:25