StoryEditorOCM
Dalmacijastigla PONUDa

Ulaganjem 100 milijuna eura u Medenu do četiriju zvjezdica

Piše PSD.
21. kolovoza 2014. - 17:16
Nakon gotovo deset godina tijekom kojih su propali svi privatizacijski pokušaji, ugostiteljsko-turistička tvrtka “Apartmani Medena” iz Segeta Donjeg kod Trogira dobili su ponudu za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju od tvrtke “3E Turizam”, partnerske tvrtke jedne od najvećih njemačkih turističkih grupacija “Der Touristik”, ocijenila je prihvatljivom te će o eventualnom preuzimanju odlučivati na skoroj izvanrednoj glavnoj skupštini.

Potvrdio nam je to, nakon što je vijest objavljena na Zagrebačkoj burzi, direktor “Apartmana Medena” Joško Mikin, ali i direktor “3E Turizma” Ante Zloić.

Prvijenac na tržištu

- Da, informacije koje su objavljene na burzi mogu vam i službeno potvrditi. Nakon gotovo dvije godine otkako pokušavam ući na hrvatsko tržište, vjerujemo kako će upravo “Apartmani Medena” biti naš prvjenac, a od toga turističkog kompleksa namjeravamo izgraditi prvu svjetsku ligu turizma. Dovoljno je kazati da ćemo u roku od 3 godine u taj projekt investirati gotovo 100 milijuna eura, a naš partner za hrvatsko tržište, njemački “Der Touristik”, osim ovoga projekta, u Hrvatskoj namjerava daljnja ulaganja.

Od Istre do Dubrovnika - kazao nam je Zloić, potvrđujući kako jamstva za projekt “Medene” postoje, jer je to, dodaje, minimum poslovne ozbiljnosti.

- “Apartmane Medena” nastojimo izvući iz agonije predstečaja. Odmah nakon eventualnog preuzimanja namjeravamo potpuno obnoviti postojeće objekte i dovesti ih do ranga četiriju zvjezdica. Tamo ćemo razvijati turizam kakav Hrvatska zaslužuje, tzv. obiteljski turizam sa stilom, razvijat ćemo ekološku priču kad je u pitanju hrana i piće.

Nakon obnove postojećih smještajnih kapaciteta, krećemo u gradnju novih objekata, i nadamo se kako ćemo vrlo brzo, što danas kod nas nije slučaj, ishodovati sve potrebne dozvole. Ono što je važno, ako se dogodi preuzimanje, sav postojeći radni kadar ostaje na svojim mjestima, dapače bit će dodatno osposobljeni od njemačkih stručnjaka, a broj zaposlenika svakako će rasti, nikako padati - najavljuje Zloić.

Inače, “Apartmani Medena” su u većinskom državnom vlasništvu te je zadnjih desetak godina više puta neuspješno tražen investitor za kupnju, privatizaciju i slično.

Finaliziranje ponude

-Tijekom priprema za skupštinu ponuda “3E Turizma” još će se finalizirati u određenim detaljima u dogovoru s većinskim vlasnikom i ponuditeljem, ali to neće, kako kažu, mijenjati bit ponude. Tvrtka “3E Turizam” partner grupacije “Der Touristik GmbH” koja je dio REWE Grupe, osnovana je 2012. godine, a među registriranim djelatnostima je i poslovanje s nekretninama, poslovi upravljanja i održavanja nekretnina, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem te razne turističke usluge.

Sama dokapitalizacija će se izvršiti izdavanjem nove emisije dionica u vrijednosti iznosa obveza prema vjerovnicima u postupku predstečajne nagodbe i njihovo namirenje u 100-postotnom iznosu. Nakon dokapitalizacije otkup dionica svim sadašnjim dioničarima “Apartmana Medena” ponudit će se po cijeni od 125,40 kuna po dionici.

Kako neslužbeno doznajemo, u igri za preuzimanje “Apartmana Medena” je i Danko Končar. Naime, njegova ponuda prilikom preuzimanja većinskog dijela dionica “Hotela Medena” je jedina prihvaćena. Upravo bi Končar nakon završetka postupka predstečajne nagodbe i uplate novca trebao postati vlasnik 51 posto dionica “Hotela Medena”.

Isto tako, doznajemo kako je u igri za vlasništvom “Hotela Medena” bila i tvrtka “3E Turizam”, koja sada želi “Apartmane”, no od tog pokušaja nije bilo ništa jer nisu imali nikakvo jamstvo za predložene projekte.

Direktor “Apartmana Medena” Joško Zloić kazao nam je kratko kako o ponudi ne smije razgovarati prije nego skupština donese bilo kakvu odluku, no izrazio je nadu u uspješnost pregovora i sjajnu budućnost ovoga turističkog kompleksa.

Jakov Žarko
snimio Joško BREŠAN

Objekti za tri tisuće gostiju

Cijeli turistički kompleks bit će višefunkcionalan. Uz obnovljene postojeće apartmane koji će biti namijenjeni obiteljskom turizmu, Zloić najavljuje i gradnju hotela s 5 zvjezdica, a svi objekti moći će primiti više od tri tisuće gostiju. Inače, naziv tvrtke 3E ima značenje ekologije, etnologije i evolucije, i upravo na te tri stavke će se bazirati priča cijeloga ovog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:15