StoryEditorOCM
Dalmacijaživot u zoni kontaminacije

"Udisao sam smrtonosnu prašinu ali izvan kruga ‘Salonita’, pa nemam mirovinu"

Piše PSD.
30. srpnja 2013. - 23:51

Nakon što su se radnici vranjičkog “Salonita“, nakon niza štrajkova glađu i prosvjeda u kojima se i silom prijetilo vlastima, uspjeli izboriti za mirovine “podebljane“ dodatkom zbog oboljenja od azbestoze, isto to ne mogu dobiti i ostali Vranjičani.

Umiru i radnici pivovare

Premda je Tihomir Županović cijeli radni vijek proveo uza samu ogradu “Salonita“, u malom vranjičkom škveru, i dijagnosticirana mu je azbestoza koja mu je ozbiljno ugrozila zdravlje, HZZO mu ne želi odobriti dodatak na mirovinu od 26 posto prema zakonu. U obrazloženju ističu da “poslodavac kod kojeg je Županović radio nije koristio azbest kao sirovinsku osnovu“.

- Iako su voditelji radnih jedinica u kojima sam radio potvrdili da sam radio s azbestom, da sam s njim bio u neprestanom dodiru kao brodocjevar i poslije kao vatrogasac u vranjičkom škveru, HZZO te činjenice ne uvažava. Apsurdno je da priznaju da sam bolestan od azbestoze, što je potvrdila i vještakinja dr. Tocilj, ali mi ne žele priznati pravo na punu prijevremenu starosnu mirovinu i dodatak koji su dobili kolege iz “Salonita“, premda je riječ o istome problemu.

Nažalost, od azbestoze ne umiru samo radnici bivšeg “Salonita“ već i oni koji su radili u “Jadranskoj pivovari“ jer je cijeli vranjički zaljev bio kontaminiran azbestom – kaže Županović, koji je zbog sporosti pravosuđa, a kada je u pitanju njegov slučaj, u svojevrsnom pravnom vakuumu.

Sada čeka pravorijek nadležnog Upravnog suda pred kojim je pokrenuo spor jer mu nije priznato pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, no predmet nikako da dođe na red.

- A, vrijeme ide i ja sam nigdje. Sada ne mogu, i da hoću, podnijeti drukčiji zahtjev za mirovinu dok mi se ne prizna ili ne ospori ono što sam tražio – razočaran je Županović, inače hrvatski branitelj, koji, osim azbestoze, ima i teški dijabetes, a koji niti uz inzulin ne može dovesti u granice normale, te PTSP.

- Ispada da sam trebao kao i drugi branitelji na temelju PTSP-a tražiti mirovinu, a ne da me danas ovako bolesnog vuku za nos. Ne priznaju mi pravo na prijevremenu mirovinu, a sami konstatiraju da sam bolestan od azbestoze iako, kako navode, moj poslodavac nije koristio azbest kao osnovnu sirovinu.

Notorna je činjenica da se u brodogradnji azbest desetljećima koristio i da su “Salonit“ i vranjički škver praktički jedan te isti prostor u kojem je azbest samo ubirao nove i nove žrtve – priča tužno Županović i konstatira da se neće predati.

Pred zakonom moramo svi biti isti. Ako su radnici iz “Salonita“, koji su također oboljeli od azbestoze, bez problema ostvarili mirovinu na kakvu i ja imam pravo, ne znam koji su to argumenti da se meni ospori isto?! Možda zato što nisam radio u “Salonitu“, pa se plaše da će i moji kolege iz vranjičkog škvera s istom dijagnozom, tražiti isto.

Zakon jasno kaže da se pravo na mirovinu, kakvu ja tražim, može ostvariti ako je radnik bio neposredno ili posredno izložen azbestu, a ja sam s azbestom i kao brodocjevar bio u neposrednom kontaktu i udisao ga u pluća radeći uz žicu “Salonita“. Tvrditi da se u škveru nije koristio azbest kao sirovinska osnova, a svatko tko je radio u brodogradnji zna da je to laž, izigravanje je prava i pravde – tvrdi Županović.

saša ljubičić

‘Salonit’ i ‘Plobest’

Korisnici prijevremenih starosnih mirovina, uz koje ide dodatak od 26 posto zbog oboljenja od azbestoze, redom su bivši zaposlenici “Salonita„ i “Plobesta“ iz Ploča. Radnici ovih tvrtki azbest su koristili kao sirovinu, što Zakon izrijekom navodi kao uvjet za ostvarivanje mirovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:15