StoryEditorOCM
DalmacijaŽURI POLAKO

U travnju će biti godina dana od stečaja Kaštelanskih staklenika, a prodaje i dalje nema na vidiku

14. veljače 2016. - 20:52
Kastel Stafilic, 300925. Kastelanski staklenici nakon stecajnog postupka su u otuznom stanju. Proizvodnja je prekinuta, u staklenicima raste korov. Na fotografiji: Zapusteni staklenici u Kastelima. Foto: Vojko Basic/CROPIX

U travnju će puna godina od kada je pokrenut stečaj nad "Kaštelanskim staklenicima", tvrtkom koja je bila u većinskom državnom vlasništvu, a na prodaju imovine kako bi se stekla sredstva za namirenje tražbina vjerovnika, čekat će se još mjesecima.

- Preduvjet prodaji imovine jest procjena nekretnina do koje može doći tek nakon nove geodetske izmjere što iziskuje određeno vrijeme - kazao nam je Vedran Šeparović, stečajni upravitelj "Kaštelanskih staklenika".

Budući da je sredinom prošle godine za područje K.O. Kaštel Štafilić završena obnova zemljišnih knjiga i nova izmjera, a od kolovoza i ZK odjel u Kaštel Lukšiću počeo izdavati vlasničke listove, činilo se da su ostvareni uvjeti za izradu cjelovitog popisa nekretnina u vlasništvu ovog poduzeća, kao i procjenu stvarnog i pravnog stanja na nekretninama. No samo se činilo, jer je pregledom novog stanja uočeno više nedosljednosti koje treba ispraviti kako bi se uopće izvršila procjena, a onda i prodaja nekretnina.

Tako, među ostalim, nisu bila ažurirana upisana založna prava i pokrenute ovrhe na nekretninama; novoizgrađena brza cesta Trogir - Split nije provedena kroz Katastar i Zemljišnik, a dio nekretnina u vlasništvu staklenika (pogon Knežine) je postao sastavni dio brze ceste. Zbog toga su "Staklenici" po podacima iz zemljišnika vlasnici deset do petnaest tisuća kvadrata zemljišta više nego na terenu.

Kompletnu zatečenu imovinsko-pravnu zbrku začinila je situacija s uporabnim dozvolama. Ranije ishođene više ne odgovaraju novoformiranim česticama zemlje, pa je njihov upis moguć jedino ako se napravi nova geodetska izmjera i formira jedinstvena čestica zemlje kako bi se postojeće stanje formalno dovelo u stanje koje odgovara uporabnim dozvolama.

- U tijeku je izbor geodeta koji bi napravili novu izmjeru i pripremili svu potrebnu dokumentaciju za upis uporabnih dozvola u Zemljišniku i Katastru - naglašava Šeparović.

U međuvremenu, od pokretanja stečajnog postupka, pokazalo se i da je uz drukčiji menadžment i tretman vlasnika, tvrtka mogla uspješnije poslovati i izbjeći najgore. Zanimanje za najam staklenika je veliko jer već sada ih je u najmu dvanaest od ukupno dvadeset i četiri, a uskoro će biti još šest. Tvrtka MBM uzela je u najam devet, Trudbenik d.o.o. jedan, a braća Ante i Ivica Tomaš dva staklenika. Braća Tomaš, koji imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, i u najmu drže zemljište "Kaštelanskih staklenika" između stare kaštelanske i državne ceste D8, namjeravaju, međutim, uzeti u najam još pet-šest staklenika. Ugovori se sklapaju na rok od šest mjeseci koji se može produžavati sve dok se imovina "Kaštelanskih staklenika" ne proda.

Zahvaljujući najmu staklenika, mjesečno se uprihodi oko 60.000 kuna što je dovoljno za pokrivanje troškova stečajnog postupka. Bivšim zaposlenicima pak najam ne znači i povratak na posao jer se to nije moglo uvjetovati ugovorom o najmu.


Tražbine i hipoteke

Prijavljeno je 229 tražbina u ukupnom iznosu od 96.221.000 kuna, od toga je u prvi viši isplatni red, u kome su i potraživanja bivših radnika, svrstano 51.469.000 kuna.

Pod hipotekom je ukupno 292.648 kvadrata zemljišta, a s tog osnova proizišla su i razlučna prava prijavljena u ukupnom iznosu od 83,4 milijuna kuna. Stečajni upravitelj smatra da će od toga moći osporiti dio u iznosu od 35,7 milijuna kuna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:12