StoryEditorOCM

U Solinu predstavljena knjiga don Lovre Katića

Piše PSD.
6. studenog 2012. - 22:35
U prostorima Osnovne škole "Don Lovre Katić" u Solinu predstavljena je knjiga "Preliveno zvono" koja sadrži 36 crtica, novela i pripovjetki znamenitog Solinjanina, don Lovre Katića, svećenika, povjesničara i književnika.

Dvogodišnji je to projekt učenika i zaposlenika ove škole predvođenih knjižničarkom Inom Vuković, kazala je u pozdravnoj riječi ravnateljica škole Anđelka Slavić zahvalivši se ujedno i nekadašnjoj, dugogodišnjoj knjižničarki Mili Biočini od koje je i potekla ideja za prikupljanje don Lovrinih književnih radova, a zahvalu je uputila i tvrtki "Reprint" za tiskanje knjige.

Knjiga inače donosi don Lovrine radove nastale između 1909. i 1944. godine, a objavljivane u časopisima toga vremena kao što su "Hrvatska prosvjeta", "Hrvatska straža", "Zora", "Luči" i brojni drugi. Knjigu su grafikama ilustrirali učenici likovne grupe škole pod vodstvom prof. Zinke Pažin, dok je za izradu rječnika manje poznatih riječi i izraza u knjizi zaslužna školska knjižničarka Katarina Blagojević.

- Ovom smo knjigom nastojali prošlost pretočiti u sadašnjost, te očuvati našu bogatu baštinu za buduće naraštaje, a čitateljima približiti dosad manje dostupne don Lovrine radove – kazala je tom prilikom Vuković istaknuvši kako je projekt rađen i u povodu 50. obljetnice od smrti don Lovre Katića.

O don Lovrinom bogatom književnom djelu, zavičajnosti i ljubavi prema Solinu, te povijesnoj pozadini njegovih radova govorili su redom don Drago Šimundža, prof. Mladen Domazet, predavač na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, te Ivan Matijević, znanstveni novak na istom odsjeku.

Program je pjesmom uveličao školski zbor, te učenici škole Pavao Dužević, Martina Hrgović i Tina Čulić koji su čitali don Lovrine crtice.

M. Sesartić
Snimio: Nikola Vilić / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:02