StoryEditorOCM
DalmacijaNema zaraze

U soli meso od oko 10.000 svinja, a trihineli ni traga

Piše PSD.
9. prosinca 2010. - 11:29
CROPIX
Sinjani i Cetinjani do sada su u sol spremili oko pet tisuća tovljenika, a računa se da će, unatoč socijalnoj krizi, ili baš zbog nje, ove godine u cetinskom kraju glavom platiti između 10 tisuća i 12 tisuća utovljenih svinja.

U ambulantama Veterinarske stanice Sinj u Sinju, Trilju i Vrlici do sada su, kako nam je kazao direktor Ivo Gaurina, dr. veterinske medicine, pregledali uzorke 3500 ubijenih svinja i svi nalazi bili su uredni.

Jednako je bilo i s nalazima 1500 uzoraka ubijenih svinja koje su pregledali u Veterinarskoj stanici Hrvace. Direktor te stanice Ante Šarić, dr. veterinarske medicine, kazao nam je da nisu imali trihinele ni prošle godine, a prije dvije godine imali su dva slučaja.

Sinjski veterinari prošle su godine u svojoj triljskoj ambulanti otkrili zarazu trihinelom triju svinja kod istog vlasnika, a koji je nekoliko dana ranije te svinje kupio na stočnom sajmu u Zadvarju.

Jedini slučaj trihinele u ovoj sezoni otkrili su prije nekoliko dana ponovno u ambulanti Veterinarske stanice Sinj u Trilju.

Trihinela je pronađena na uzorku mesa divlje svinje koje su na pregled donijeli lovci iz Ciste Provo.

Za razliku od prijašnjih godina, kada je trihineloza bila sastavni dio kolinja u Imotskoj krajini i kada su, nažalost, oboljela i nekolicina konzumenata svinjskog mesa, na više od 5000 zaklanih svinja u Imotskoj krajini ove godine još nije zabilježen niti jedan slučaj trihinele. Kako doznajemo u Veterinarskoj stanici u Imotskom, građani redovito donose meso na kontrolu.

Do kraja kolinja, prema predviđanjima stručnjaka, na cijelom području Imotske krajine glavom će još platiti oko 5000 svinja.

jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:20