StoryEditorOCM
Dalmacijasve više gladnih

U Sinju se uskoro otvara prva socijalna samoposluga

Piše PSD.
13. rujna 2015. - 14:29
Socijalna samoposluga Sinj otvorit će se u studenome u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u kojemu su već uređena dva prostora, a nabavljena su i dva hladnjaka i dio stalaža.

Na prijedlog SDP-a Gradsko vijeće naložilo je izvršnoj vlasti da pripreme otvaranje socijalne samoposluge i(li) pučke kuhinje jer ima sve više potrebitih, pa i doslovno gladnih. Za sada je odlučeno da se ide sa socijalnom samoposlugom.

Istaknuto je to na prvom sastanku obnašateljice dužnosti gradonačelnice Sinja Kristine Križanac s predstavnicima dvadesetak sinjskih institucija i udruga, partnera u ovom projektu.

Vodeći partner bit će sinjski Crveni križ koji ima veliko iskustvo humanitarnog djelovanja, uključujući i opskrbu potrebitih. Sinjanima je od velike koristi bilo iskustvo udruge “Most” čiji su predstavnici bili na sastanku.

Do otvaranja Socijalne samosposluge pronaći će se izvori za redovito dotjecanje određenih vrsta hrane i higijenskih potrepština. Tu se, uz ostalo, računa i na solidarnost građana u organiziranim akcijama preko škola i udruga, ali i ostavljanjem artikala u košarama koje bi bile postavljene u prodajnim centrima.

Mora se definirati i popis korisnika. Polazna brojka su korisnici minimalne novčane pomoći za uzdržavanje Centra za socijalnu skrb.

U raspravi je upozorino da ima i puno gorih socijalnih slučajeva koji nisu u nikakvoj evidenciji. Istaknut je i slučaj 80-godiš nje starice iz Glavica koja nema nikakvih primanja, u kući nema vode ni struje.

I takve, rečeno je, treba uvrstiti na popis korisnika socijalne samoposluge. Apelirano je i da se davanje pomoći koordinira s Caritasom i Crvenim križom.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 10:22