StoryEditorOCM

U Pučišćima počeo jubilarni 20. simpozij kamenara

Piše PSD.
11. svibnja 2013. - 00:26
Pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, a u organizaciji Klesarske škole, jedine takove u Hrvatskoj, u Pučišćima je počeo s radom jubilarni 20. simpozij kamenara s tematikom branja, obrade, ugradbe i restauracije kamena.

Taj skup okupio je oko stotinu stručnjaka, znanstvenika, praktičara, kamenara  i proizvođača opreme iz 8 eurospkih zemalja.

Riječ je o jedinstvenom simpoziju takove vrste kod nas, ali i šire, koji se u proteklom razdoblju afirmirao i izvan granica naše zemlje kao pouzdano mjesto izmjene novih spoznaja i iskustava u branju i obradi kamena te uvođenja novih tehnologija.

Osobito su zahtjevni poslovi, čulo se na simpoziju, u obnovi i restauraciji spomenika kulture gdje kamen i struka, znanje, vještina i iskustvo najviše dolaze do izražaja i trebaju ići ruku pod ruku.

Nakon pozdravnog slova prof. Tonča Vlahovića, ravnatelja pučiške Klesarske škole radni dio simpozija otvorio je dr. Radoslav Bužančić temom Katedrala sv. Dujma. Riječ je o splitskoj prvostolnici i jednoj od najstarijih katedrala na svijetu.

Nakon njega izlagao je Nenad Mikulandra koji je govorio o kamenu u arhitekturi s posebnim osvrtom na splitsku zapadnu obalu.

O mogućnostima korištenja europskih strukturnih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine sudionike simpozija upoznao je Vjekoslav Jukić, iz Ministarstva gospodarstva.

Bilo je govora i  o trendu ponude i potražnje kamena na svjetskome tržištu.

IVICA RADIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:59