StoryEditorOCM
Dalmacijanovo ruho

U propalom Adriachemu uskoro glavno skladište ‘Ribole’ i otkupna stanica voća i povrća

Piše PSD.
24. veljače 2014. - 09:41
U obnovu postojećih objekata i njihovo privođenje svrsi, prije svega u skladišni prostor, tvrtka “Ribola”, vlasnika Nikše Dragičevića, uložit će oko dva milijuna eura. “Ribola” je, podsjetimo, zajedno s “Marinom Kaštela”, Josipa Berketa, na javnoj dražbi u stečajnom postupku kupila kompleks “Adriachema” u Kaštel Sućurcu za iznos od 30.050.000 kuna.

Dvije tvrtke kupljeno su podijelile u idealnom dijelu kako bi svaka realizirala svoje poslovne planove. I dok će “Marina Kaštela”, među ostalim, graditi suhi vez, “Ribola” će, s obzirom na svoju trgovačku djelatnost, prostore urediti u skladišta.

U najam će 5000 kvadrata

Da bi se to dogodilo, kazuje nam direktor “Ribole” Ante Kovač, u tijeku je saniranje koje će potrajati nekoliko mjeseci. Za početak, čim dopuste vremenski uvjeti, mijenjat će se krovište, u što će biti investirano oko 600.000 eura. Postojeće je u tako lošem stanju da na pojedinim mjestima prokišnjava, pa su dijelovi pogona čak i poplavljeni. Već sada se izmiještaju zatečeni strojevi i oprema, ponuđeni na prodaju.

U isto vrijeme rješava se elektroenergetski sustav, jer je “Adriachem” već šest godina bez struje, koja je isključena zbog neplaćanja. Radi se i na priključku kanalizacije na EKO-projekt. U praksi to znači da kanalizacijske cijevi više neće imati ispuste u more. Budući da je kompleks podijeljen na dva dijela (dva vlasnika), radit će se i kompletno digitalno geodetsko snimanje radi međusobne podjele, kao i cestovni priključak s južne strane.

Postupnom realizacijom navedenih radova pripremit će se uvjeti za skladišni prostor “Ribole” i NIRD-a, tvrtke također u vlasništvu Nikše Dragičevića, površine oko 10.000 kvadrata. Od toga je 7000 kvadrata planirano za centralno skladiše NIRD-a, inače najvećeg distributera igračaka na području ex Jugoslavije, a za opskrbu NIRD-ovih tvrtki u BiH i Srbiji te distributera u Makedoniji i Crnoj Gori.

“Ribola” će svoj dio prostora koristiti za distribuciju svoje robne marke, a u drugoj fazi i za otkupnu stanicu svježeg voća i povrća domaćih proizvođača, čime želi povećati kvalitetu ponude u svojim prodavaonicama.

Preostalih oko 5000 kvadrata bit će ponuđeno u najam. Ante Kovač navodi da interesenata za skladišni prostor već ima, ali i onih koji bi u tom prostoru otvarali manje proizvodne pogone.

Jadranka Matić

Kredit Europske banke za obnovu i razvoj

'Ribola' namjerava dio sredstava za sanaciju prostora u Kaštel Sućurcu ostvariti kreditom Europske banke za obnovu i razvoj - najavio je Nikša Dragičević. U tijeku su razgovori s PBZ-om, koja nudi takvu kreditnu liniju, povoljnu zbog subvencioniranja 25 posto ukupnog iznosa. Kako radovi ne bi zaostajali, kredit se neće čekati za sanaciju krovišta, nego će se ona financirati vlastitim sredstvima, kaže Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:01