StoryEditorOCM
Dalmacijavlada će 'pogurati'

U idiličnoj uvali na Šolti do 2023. niče elitno turističko naselje? Ambiciozni projekt uključuje prvi hotel na otoku, 29 vila i 23 bungalova

Piše H
31. listopada 2019. - 13:23
nov290803solta2

Prvu fazu projekta turističkog naselja "Uvala Livka, Otok Šolta" na otoku Šolta, ukupnih troškova gotovo 509 milijuna kuna, Vlada je u četvrtak na prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta proglasila strateškim investicijskim projektom RH.

Riječ je o privatnom investicijskom projektu, koji se financira privatnim kapitalom i kojeg dugo godina priprema investitor- tvrtka Azurna uvala d.o.o. sa sjedištem u Stomorskoj na otoku Šolti.     

Time se u uvali Livka na tom otoku predviđa izgradnja, kako je na sjednici Vlade objasnio ministar gospodarstva Darko Horvat, elitnog turističkog naselja, sa izgradnjom hotela kategorije pet zvjezdica ukupnog kapaciteta oko sto soba, te sa spa i wellness centrom, restoranom, caffe barom, klubom na plaži za goste hotela.

"U sklopu projekta planirana je i gradnja 29 vila i 23 bungalova, koji će biti brendirani od strane elitnog operatora hotela, a u prvoj fazi projekta planira se otvaranje novih 250 radnih mjesta", kazao je Horvat.

O uvrštenju tog projekta na listu strateških investicija govorilo se još 2016., a ranije ove godine Milenko Bijedić, direktor tvrtke Azurna uvala koja predstavlja investitora u taj projekt, britansku investicijsku kuću Dolphin Capital Investors, za Hinu je kazao da će bude li sve po planu do 2023. dovršiti projekt izgradnje tog naselja, uz napomenu da bi infrastrukturni radovi mogli početi ove jeseni.

Tada je iznio i da se ukupna vrijednost cijelog projekta procjenjuje na nešto više od milijardu kuna, od čega se 509 milijuna kuna, što je i proglašeno strateškim za RH, odnosi na prvu fazu realizacije, a o čemu je u travnju ove godine Azurna uvala sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisala i sporazum, što je na sjednici Vlade spomenuo i ministar Horvat.

Tvrtka Azurna uvala osnovana je još 2005., od kada se i priprema taj projekt, pri čemu Bijedić najvećim izazovom ocijenjuje infrastrukturu u području gdje se planira naselje u uvali Livka, jer tamo trenutno nema ništa i treba realizirati pristupne i interne ceste, predvidjeti opskrbu vodom i električnom energijom sa trafo stanicama te sistem otpadnih voda sa svim neophodnim pročistačima, da bi se moglo početi s gradnjom.

Bijedić je Hini otkrio i da je stvarni vlasnik i investitor u projekt britanski Dolphin Capital Investors spreman za tu investiciju čim svi papiri budu riješeni te da je do sada u pripremu i razvoj projekta uloženo oko 183 milijuna kuna privatnog kapitala.

Sada vjeruje da će se projekt moći ubrzati, pri čemu im je, kako poručuje, važna podrška i lokalnih stanovnika i vlasti, tim više što će time oni kao i cijeli otok Šolta, koji primjerice ni nema hotela, nego samo privatni smještaj, biti na dobitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 18:35