StoryEditorOCM

U Divuljama cijelu godinu dežurna medicinska ekipa za otoke

Piše PSD.
18. svibnja 2012. - 19:35
Na dvodnevnom edukacijskom sastanku u Splitu za liječnike s otoka, koji su za prijevoz oboljelih i ozljeđenih pacijenata do bolnice prisiljeni koristiti hitni zračni medicinski prijevoz, istaknuta je važnost Sporazuma o suradnji u provedbi hitnoga zračnoga medicinksog prijevoza radi pružanja zdravstvene zaštite na području Republike Hrvatske, što su ga 25. travnja ove godine potpisali ministri obrane Ante Kotromanović i zdravlja Rajko Ostojić, priopćeno je danas na završetku sastanka.

Prema tom sporazumu, kako je pojašnjeno, u zračnoj bazi Divulje kod Splita, tijekom cijele godine nalazit će se dodatni tim hitne medicinske službe. Taj tim uz helikopter Oružanih snaga s vojnim zrakoplovnim osobljem (kapetan zrakoplova, kopilot i tehničar letač za helikoptere) na raspolaganju ima opremu potrebnu za pratnju i liječenje pacijenta tijekom leta, čime se znatno mijenja dosadašnja praksa, kada je u pratnji bio liječnik, koji je zahtijevao prijevoz i time napuštao svoje radno mjesto. Sada liječnik koji upućuje zahtjev za prevoženje neće napuštati svoje radno mjesto, jer će pacijenta preuzeti helikopterski medicinski tim, razjašnjeno je na skupu u Splitu.

Također je istaknuto kako je ovaj sporazum dio preustroja hitne medicinske službe, koja se provodi u Hrvatskoj, a kojim se osigurava organiziran i kvalitetan hitni zračni medicinski prijevoz za hrvatske građane te za veliki broj turista, koji se očekuju tijekom turističke sezone.

Edukacijski sastanak organizirao je Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji sa Ministarstvom obrane RH i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Splitu. Predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u svojim su istupima posebice naglašavali važnost poznavanja načina postupanja u provedbi žurnoga zračnog medicinskog prijevoza i protokola za pozivanje helikoptera.

Predstavnik Eskadrile transporstnih helikoptera Ministarstva obrane poručnik Josip Perić je objasnio kako će tim hitne medicinske službe najsigurnije prići helikopteru, unijeti, odnosno iznijeti pacijenta, a načelnik Državnoga centra 112 DUZS-a Zoran Šimić, predstavio je protok komunikacije za pozivanje helikoptera.

(Hina)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:10