StoryEditorOCM
DalmacijaNovi ulaz u Split

Tunel kroz Kozjak opet kreće od nule jer ishođena dokumentacija više ne vrijedi: evo kada bi konačno mogao biti dovršen kapitalni projekt koji će spojiti Zagoru i splitsku trajektnu luku

2. listopada 2018. - 19:57

Svi oni koji su mislili kako će u posljednje vrijeme aktualizirana priča oko izgradnje tunela kroz Kozjak, krenuti putem realizacije i gradnje, očito su bili u zabludi.

Više od desetljeća pompozno najavljivani projekt, jednostavno rečeno, opet kreće od čiste nule. Zbog rokova su, naime, propale i lokacijska dozvola ali i Studija utjecaja na okoliš, pa će se, kako su na sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća najavili predstojnik uprave Hrvatskih cesta dr. Goran Puž i Neven Matijević, voditelj poslovne jedinice Split, s ishođenjem odavno ishođene dokumentacije koju smo, budite sigurni, već platili mi, porezni obveznici, krenuti još jednom.

"Novi ulaz u Split" naziv je projekta kojim bi se povezalo čvor Vučevicu i Trajektnu luku Split, a koji je predstavio predstojnik Puž koji je u svojim izjavama nedvosmisleno kazao:

- Izgradnja tunela kroz Kozjak koštat će više od godišnjeg proračuna Hrvatskih cesta namijenjenog za građenje.
A to znači da će se ići prema povlačenju sredstava iz EU fondova što će zahtijevati predlaganje više varijanti trase kojom bi se tunel gradio.

- Spojna cesta čvor Vučevica – čvor Kaštel Kambelovac stariji je naziv ovog projekta jer ta cesta započinje na čvoru Vučevica i završava na D-8 te nije imala dalji produžetak, dok se drugi, novi projekt zove "Novi ulaz u Split" i kreće od čvora Vučevica do splitske Trajektne luke. Na sjednici Vlade RH održanoj u Splitu donesen je, između ostalih, i zaključak da se projekt ceste čvor Vučevica – Trajektna luka Split proglasi strateškim projektom Republike Hrvatske za što je potrebno prikupiti opsežnu dokumentaciju - kazao je Puž.

Priča o izgradnji tunela kroz Kozjak startala je 2008. godine, a glavni razlog je bio predviđena gospodarska zona u Vučevici. Dužina ceste od čvora Vučevica do D-8 u Kambelovcu je 8 km, a ukupna vrijednost oko 870 milijuna kuna što premašuje ukupan godišnji budžet Hrvatskih cesta.

Predviđen je tunel dužine 2,5 kilometra i imat će dvije cijevi od kojih je jedna za dvotračni promet, a druga za servisne potrebe. Predviđena brzina vožnje je 70 km/h i vozit će se po kolniku širine 7 metara.

Planirane su i dvije oštre krivine, što predviđa ograničavajući faktor, no nisu se mogle izbjeći. Već je bila ishođena lokacijska dozvola te se izradila studija utjecaja na okoliš, međutim projekt je potpuno zaustavljen 2011. godine te su protekom vremena lokacijska dozvola i studija utjecaja na okoliš postale nevažeće pa se projekt sada ponovo nalazi na početku - kazao je Puž.

Dodao je kako su za ovaj projekt neophodna sredstva iz fondova EU-a, pa će samim tim biti potrebno razmotriti više varijanti trase ceste.

- Hrvatske ceste rade isključivo prema važećim prostornim planovima, odnosno onoj trasi koja od tunela vodi na zapad do Lukšića te se spaja na D-8 u Kambelovcu. Iz tog su razloga izvučene stare varijante ceste koje, barem na papiru, jednostavnije spajaju Vučevicu s Trajektnom lukom. Te druge trase nisu u skladu s postojećim prostornim planom - kazao je Puž, navodeći kako sada slijedi objava natječaja za projektiranje, a kada dokumentacija bude gotova aplicirat će se na natječajima za financiranje EU-a iza 2020. godine.

A nakon što su Puž i Matijević prezentirali stanje s tunelom, uslijedila je rasprava vijećnika, pa se SDP-ovac Dražen Đaković požalio na slabu informiranost, posebice na samom početku projekta kada su se informacije dobivale „na kapaljku“. Zanimao se za druga, početna rješenja trase ceste te koji su razlozi zbog kojih se od njih odustalo.

Goran Puž odgovorio je kako su razmatrane dvije varijante, ona koja ide prema Trogiru te ona koja ide prema Splitu. Kazao je kako ne zna razloge zbog kojih je odabrana varijanta ceste prema Trogiru, ali je kao moguće razloge naveo studiju utjecaja na okoliš te razgovore sa lokalnom zajednicom koji su doveli do ovog rješenja koje se sada nalazi u prostornim planovima.

- U studiju koju radimo za međunarodne institucije morat ćemo uvrstiti i druge varijante - dodao je Puž.
HDZ-ovu potpredsjednicu Gradskog vijeća Doris Grgurin zanimala je trasa spojne ceste od tunela do D-8 iz razloga, kako je kazala, što Kaštela posjeduju velik broj starohrvatskih spomenika koji bi se prolaskom spojne ceste mogli posebno istaknuti.

Također je ukazala na potrebu izgradnje vidikovca u sklopu ceste, na što joj je Puž odgovorio kako će se pri ishođenju lokacijske dozvole i studije utjecaja na okoliš uvažavati primjedbe lokalne zajednice koja će ponovo imati šanse postaviti svoje uvjete.

U raspravu se uključio i bivši gradonačelnik Joško Berket, upozorivši u više navrata kako će se predloženom trasom ceste dodatno devastirati kaštelansko polje.

- Govorimo o spajanju autoceste i trajektne luke, a ovim projektom vraćamo se tri koraka nazad. Teško da će Europska unija prihvatiti ovakav prijedlog trase jer ovo nema nikakve veze sa strateškim planom Vučevica – Trajektna luka. Najlogičnije bi bilo da budu četiri traka, da cesta ide direktno na most ili tunel za Split, a da se Kaštela priključe kod Metroa. Mišljenja sam da će netko tko daje svoj novac financirati ovu varijantu - kazao je Berket, naglasivši kako su svi u Gradskom vijeću za ovaj projekt.

Gradonačelnik Denis Ivanović kaže da su gradski vijećnici u posljednje vrijeme tražili pojašnjenja o izgradnji tunela kroz Kozjak, pa je pozvao predstavnike Hrvatskih cesta i oni su dali detaljni izvještaj.

- Predstavljena su moguća rješenja koja će se financirati preko europskih fondova, pa ćemo dati struci da još malo poradi na tome. Obećali su da će se obratiti Gradu Kaštela i dati nam mogućnost sudjelovanja u projektu što je sasvim opravdano – zaključio je poteštat Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 10:50